Retningslinjene for boliglån strammes inn

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanstilsynet fastsatte torsdag nye retningslinjer for bankenes praksis for lån til boliger. Retningslinjene innebærer en innstramming fra tidligere praksis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanstilsynet har fastsatt de nye retningslinjene etter å ha forhørt seg med Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Forbrukerrådet, Forbrukerombudet og Norges Bank.

Retningslinjene er basert på utviklingen i boligprisene og husholdningenes gjeld. Et fortsatt grunnleggende punkt i retningslinjene vil være å stille krav til bankkundene om betalingsevne, og bankene må fortsatt utføre en grundig prosess for å vurdere kundenes betjeningsevne.

Les også: Boligprisene faller fortsatt

Kundenes totale økonomiske situasjon, inkludert all gjeld og andre utgifter, skal tas hensyn til. Bankene må dessuten ta høyde for en renteøkning på minst 5 prosentpoeng. Retningslinjene er strammet inn ved at lån normalt ikke kan overstige 85 prosent av boligens markedsverdi. Retningslinjene som har vært gjeldende til nå, har satt 90 prosent som grense. Belåningsgraden skal dessuten omfatte alle lån med pant i boligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til 70 prosent

For rammelån er referanseverdien for forsvarlig gjeldsgrad redusert fra 75 prosent til 70 prosent. Avdragsbetaling skal normalt avtales når det blir etablert lån med gjeldsgrad over 70 prosent.

Tilleggssikkerhet eller særskilt forsvarlighetsvurdering må ligge til grunn dersom bankene skal avvike fra referanseverdiene i retningslinjene.

Får ikke støtte

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) støttet ikke Finanstilsynets forslag om innstramming, mens Norges Bank og Forbrukerombudet støttet høringsforslaget om nye retningslinjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rentekutt kan hindre høyere boligutgifter

Forbrukerrådet var vagere i sitt svar, men ga prinsipiell tilslutning til at retningslinjene ble strammet inn. Boligbyggelagene, boligprodusenter og byggenæringen som Finanstilsynet var i kontakt med, gikk alle imot innstrammingen.

– Forståelse

I Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) har man forståelse for innstrammingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En må se det i lys av at myndighetene iverksetter dette for å unngå overoppheting i boligmarkedet på grunn av den lave renta. Ved denne innstrammingen får en flere verktøy for å begrense aktiviteten i norsk økonomi uten at det går ut over de konkurranseutsatte næringene, sier Leif. J. Laugen, nestleder i Eff, til NTB.

Han understreker at førstegangsetablerere på kort sikt kan få det tøffere, men at retningslinjene på lang sikt er til det beste for alle.

Les flere nyheter her