Tvangssalgene i Oslo øker

OPTIMISTISKE: En del norske husholdninger har hatt overdreven tro på egen evne til å betjene boliglånet banken har latt dem få ta opp. Illustrasjonsfoto: Colourbox
OPTIMISTISKE: En del norske husholdninger har hatt overdreven tro på egen evne til å betjene boliglånet banken har latt dem få ta opp. Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Mye av ansvaret for denne utviklingen ligger hos bankene. De bør passe bedre på kundene sine, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sliter med å betale boligen de har skaffet seg.

Tross det lave rentenivået er det en markant økning i antall begjæringer om tvangssalg av i Oslo.

I perioden 1. januar til 31. oktober i år ble det levert inn 1.873 begjæringer om tvangssalg til Oslo byfogdembete, mot 1.680 i samme periode i fjor.

Dette tilsvarer en økning på 11 prosent.

Over 50 prosent av årets begjæringer er knyttet til borettslag og borettsandeler.

Ifølge byfogden følger vanligvis mengden tvangssalg landets generelle konjunkturutvikling, men de siste årene har antallet tvangssalg økt til tross for Norges økonomi har vært i bedring.

- For optimistiske

Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådets boligseksjon mener mange husholdninger med fordel kunne vist mer moderasjon.

- Mange har nok vært litt optimistiske når det gjelder boligkjøp de siste årene, sier Bartholdsen til DN.no.

Han tror at mange nordmenn de siste årene har hatt en urealistisk forventning til egen lønnsøkning og hva man på sikt kan klare å håndtere av renteutgifter.

- Bankene har mye ansvar

- Derfor opplever mange betalingsproblemer i dag. Bankene har også mye av ansvaret. De fraråder kunden å ta opp lån, men gir dem lånet likevel, sier Bartholdsen.

- Så lenge banken har frarådet kunden å ta lånet har de gjort plikten sin. Lenger enn det tenker de ikke, mener han.

Han mener husholdningene må begynne å tenke mer nøkternt når det gjelder forventet inntektsutvikling, og hva slags pris de oppnår ved salg av egen bolig, råder Bartholdsen.

Lavere oppnådd salgspris gir mindre egenkapital ved kjøp av neste bolig - og dermed høyere og dyrere lån.

Les også: Sentralbanksjefen vil også ha strengere boliglånskrav

- Vil ikke snu

- Vi ser ingen grunn til at denne utviklingen vil snu i tiden fremover, sier daglig leder Espen Andersen i Byggforvaltning.

Selskapet bistår Oslo Byfogdembete ved gjennomføring av tvangssalg.

- Mange blir trukket inn i et boligmarked med rekordhøye priser, og da låner de ofte mer enn det som er forsvarlig. Prisene må ned før vi vil se en endring, sier Andersen.

Inget tvangssalg er likt det neste. Mange har rusproblemer, og drikker seg rett og slett fra gård og grunn, mens andre er uheldige, og får en gjeldstynget partner, mener han.

- Slike saker er selvfølgelig veldig triste for de involverte. Heldigvis finner vi ofte en løsning på problemet før boligen legges ut for salg, sier Andersen.

- Flere gjennomførte salg

Dette bekreftes også av byfogden:

- Hele 90 prosent av begjæringene som blir levert til Oslo byfogdembete blir løst før salget gjennomføres, men vi ser at tallet gjennomførte salg også har økt det siste året, sier administrasjonssjef Steinar Weseth ved Oslo byfogdembete.

Han regner derfor med at bare 9 prosent av de begjærte salgene vil bli besluttet i retten, og selv da blir det gjerne utført flere runder med forhandlinger før et eventuelt salg.

Les også:

Tror prisstigningen vil fortsette

OECD spår norsk boligsprekk

Brennende is er Norges ukjente formue

- DNB strøk i stresstest

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy