- DNB strøk i stresstest

Konsernsjef Rune Bjerke, DNB. Foto: Scanpix
Konsernsjef Rune Bjerke, DNB. Foto: Scanpix

Tre av seks banker stryker i Norges Banks verste scenario og må kutte i utbytteutbetalingene. DNBs utbyttepolitikk ligger fast, ifølge banken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNBs eiere kan si farvel til 50 prosent utbyttegrad i noen år.

Norges Bank skal ha strøket DNB i en stresstest, og ber bankene ordne opp selv, skriver Finansavisen.

Fast, under normale forhold

Finandirektør Bjørn Erik Næss i DNB vil ikke antyde om bankens styre allerede jobber med tilpasninger i utbyttet.

– Bankens utbyttepolitikk er at den under normale markedsforhold deler ut inntil 50 prosent av overskuddet til aksjonærene. Politikken ligger fast, og så får det bli en vurdering for styret etter nyttår hva som er normalt eller ikke. Dette er avhengig av bankens resultat og kapitalisering ved årets slutt, sier Næss til Finansavisen.

Overfør Dagens Næringsliv er han imidlertid klar på at bankene må styrkes.

– Vi er enig i at bankenes soliditet og kapitalisering må styrkes, sier han.

Ber bankene holde igjen

Sentralbanksjef Øystein Olsen gikk under gårsdagens fremleggelse av rapporten «Finansiell stabilitet» langt i å si at bankene burde holde på pengene fremover fremfor å gi dem til eierne.

– Det kan være et godt utgangspunkt for vurdering av utbytteutbetalinger, sier Olsen til Dagens Næringsliv.

– Det er særskilt behov for at de største bankene styrker sin kapitaldekning, sier han.

Rekordutbytte

Meldingen kommer kun et drøyt halvår etter at DNB betalte ut sin største utbyttepott noensinne. Norges største bank overlot 6,5 milliarder kroner til aksjonærene.

I Norges Banks test av bankenes tåleevne hvis økonomien får en ny kraftig nedtur, vil tre av landets seks største banker sitte igjen med egenkapitalandel på under seks prosent av eiendelene, ifølge rapporten. Dette er et minstekrav ifølge de nye retningslinjene i Basel III (se faktaboks) som skal innføres de neste årene.

DNB og Nordea har dårligst utgangspunkt, med lavest kjernekapitaldekning i Norge, ifølge Finansavisen. DNB rammes relativt hardt i en stresstest fordi halve utlånsboken ligger hos store og små bedriftskunder.

Stresstesten innberegner inntil ti prosent fall i europeisk verdiskapning (BNP), en oljepris på 45 dollar fatet (mot dagens på 100-110 dollar) og 25 prosent fall i boligprisene.

Taus sentralbank

Norges Bank ville i går ikke svare på hvilke tre banker har strøket i testen. Finansavisen opplyser heller ikke hvordan de vet at DNB strøk testen.

– Norges Bank har gjennomført en test uten medvirkning fra bankene selv. Heller ikke vi får vite noe om resultatet av testene eller hvilke banker som passerte testen, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB, som viser til at banken passerte europeiske bankmyndigheters (EBA) stresstester tidligere i år.

Flere analytikere har tidligere påpekt at DNB er blant bankene som må fylle opp kassen, redusere veksten eller holde tilbake utbytte for å nå et kapitaldekningskrav på 12 prosent fra 2015, som varslet innført i Sverige.

Les også:

DNB må holde tilbake penger for å nå kapitalkrav

Strengere kapitalkrav til svenske banker

Finansnæringen frykter svenske banktilstander i Norge

Johnsen: - Bankenes ansvar å oppkapitalisere seg

Norges Bank er klar med krisehjelp i løpet av timer

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy