- Norske banker påvirket av euro-uroen

BEKYMRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen frykter at høyere boligpriser og stor gjeld blant norske husholdninger kan føre til finansiell ustabilitet. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen frykter at høyere boligpriser og stor gjeld blant norske husholdninger kan føre til finansiell ustabilitet. Foto: Scanpix

Norske banker har god kapitaldekning, og har levert gode resultater i år. Likevel er den europeiske gjeldskrisen merkbar også for bankene her, mener sentralbanksjef Øystein Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjeldskrisen brer om seg ute i Europa, og dette får også norske banker til en viss grad merke, kom det frem i rapporten om Finansiell stabilitet, som ble lagt frem av sentralbanksjef Øystein Olsen i dag.

- Gjennom høsten har bankenes markedsfinansiering blitt dyrere og mindre tilgjengelig. Bankene vil være tjent med selv å ta ansvar for at de har en tilstrekkelig robust likviditetssituasjon til å kunne stå i mot urolige forhold i finansieringsmarkedene. De bør derfor benytte de mulighetene som oppstår til å hente inn mer langsiktig finansiering i markedet, uttaler Olsen i en pressemelding.

- Økt kapitaldekningen

I rapporten kommer det frem at at Norges Bank mener at norske banker har en god kapitaldekning, og at bankene har hatt gode resultater i år. Men de bør altså likevel forberede seg på dårligere tider ved å øke kjernekapitaldekningen, ikke minst gjelder dette landets største banker.

- For å sikre en relativt stabil utlånspraksis vil det være ønskelig at dette først og fremst skjer gjennom tilbakeholding av overskudd, sier Øystein Olsen.

Les også: Eksperter: - Bankene vil putte rentekutt i egen lomme

- Bankene bør få tøffere krav

Før helgen ble det klart at svenske myndigheter har foreslått et høyere kapitalkrav for de fire største svenske bankene. Nærmere bestemt innebærer forslaget et krav om en ren kjernekapitaldekning på 10 prosent fra 1. januar 2013.

Norske myndigheter bør vurdere tilsvarende krav for de største norske bankene, skriver sentralbanksjefen i rapporten.

- Støtter krav om økt egenkapital

Galopperende boligpriser og en økende gjeld blant husholdningene er andre faktorer som bekymrer sentralbanksjefen.

Det er i den forbindelse viktig at bankene tar sitt utlånsansvar på alvor, og blir mer forsiktige både med å innvilge avdragsfrihet og å gi boliglån med høy belåningsgrad.

Norges Banks hovedstyre stiller seg derfor positive til Finanstilsynets forslag til innstramninger i retningslinjene for forsvarlig utlånspraksisfor lån til boligformål. Finanstilsynet ønsker å å heve egenkapitalkrav ved låneopptak fra 10 til 15 prosent.

Det vil også være aktuelt å i større grad enn i dag sikre at bankene etterlever retningslinjene for utlån. Dette kan gjøres ved å øke kapitalkrav for banker som ikke etterlever retningslinjene, skriver sentralbanksjefen.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy