TEST:Apple priser seg ut med Macbook Pro 15-tommer

SOLID: Apple har nok noen solide marginer på de største Macbook-ene, tror vi. Og den er solid, men har sine småfeil. Foto: Håkon Jacobsen
SOLID: Apple har nok noen solide marginer på de største Macbook-ene, tror vi. Og den er solid, men har sine småfeil. Foto: Håkon Jacobsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne Macbook-en solid og har en god ytelse, men er likevel for dyr i forhold til konkurrentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste store Macbook-revisjonen kom allerede i mai, men Apple ga også aluminiumsmaskinene en aldri så liten spesifikasjonsboost så sent som i oktober.

På testbenken har vi derfor inngangsmodellen av 15-tommerne til Apple, med en startpris på 14.990 kroner.

For den prisen får du en firekjerners Intel Core i7-2675QM-prosessor, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6750M-grafikk og en roterende harddisk på 5400 RPM. Ikke altfor kraftig spesifisert til prisen, altså.

Kjent design

Utformingen er den samme som Macbook-maskinene har hatt de siste par årene. Den er fortsatt minimalistisk og pen, men snur kanskje ikke akkurat hoder som den gjorde i begynnelsen.

Aluminiumsutformingen føles solid, og vi kan ikke merke noen form for slark eller annet som innbyr til tvil rundt byggekvaliteten.

Vekten på 2,5 kilo er kanskje ikke akkurat spesielt veskevennlig, men den vitner nok også om at dette er en maskin som ikke går i stykker med det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solid ytelse

Macbook Pro yter, ikke overraskende, godt. I våre syntetiske tester faktisk overraskende godt, sammenlignet med Samsungs 7 Series, som vi nylig testet.

Disse har stort sett eksakt den samme innmaten, med unntak av mer RAM og raskere harddisk hos Samsung, og det er derfor litt merkelig at Macbook-en stort sett scorer bedre i våre tester.

I Windows Experience Index ser vi at prosessoren er noe av det bedre du får tak i i dag, med 7,5 av 7,9 mulige poeng. Dårligst scorer harddisken og minnet, med henholdsvis 5,8 og 5,9 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geekbench gir oss solide 9177, mens PCMark 7 nøyer seg med 2297.

TEST: Samsung 7 Series – Bunnsolid Macbook-utfordrer

TEST: Samsung QX412

God til det meste

Allroundytelsen er etter vår oppfatning svært god, men vi savner naturlig nok den ekstra kjappe respons- og oppstartstiden som en SSD-disk gir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett hevder den seg brukbart også i spill, og drar for eksempel Civilization 5 uten problemer på høyeste oppløsning og med alt av grafisk snadder aktivert.

Det samme gjelder egentlig det enorme rollespillet «The Elder Scrolls V: Skyrim», som kan by på relativt heftig grafikk (selv om vi måtte kjøre det i Windows, da det ikke støtter Mac OS.)

Skyrim valgte automatisk grafikkinnstilling «High», noe som bør holde for de aller fleste, og ga oss absolutt en god opplevelse.

Bildefrekvensen var konstant høy, og vi konstaterer derfor at Macbook Pro absolutt duger som spillmaskin.

Blant de beste tastaturene

Vi har også tidlig berømmet Apple både for tastaturer og pekeplater, og det kommer vi til å gjøre også i dag. Pro-tastaturet virker å ha marginalt dypere taster enn hva tilfellet er med Macbook Air, men det gir oss den samme, gode følelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både responsen og avstanden mellom tastene er på grensen til perfekt, og Apple har også gjort en meget god jobb med pekeplata, som er både stor og ekstremt responsiv. På multitouch-gestene er Apple fortsatt et stykke foran Windows-platene.

At tastaturet er baklyst er også et pluss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple leverer som vanlig ett av de beste tastaturene, selv om vår testutgave kun hadde amerikansk variant. FOTO: Håkon JacobsenApple leverer som vanlig ett av de beste tastaturene, selv om vår testutgave kun hadde amerikansk variant. FOTO: Håkon Jacobsen

Holder lenge

Batterimessig er også Macbook Pro en suksesshistorie, tross fysisk noe mindre batteri (69 Wh) enn nevnte Samsung 7 Series (81 Wh).

I praksis er ikke forskjellen spesielt stor, og vi ser for eksempel at Macbooken holder ut marginalt lenger enn Samsung ved avspilling av vår full HD-testvideo.

Begge disse maskinene er uansett godt utstyrt på batterisiden, men det virker som om Mac OS har noe bedre strømstyring enn Windows.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi skulle dog ønske Apple gjorde noe med sin batteripolicy - batterier i Samsungs nye PC-er skal holde 80 prosent kapasitet etter hele 1500 ladesykluser, mens Apple nekter å erstatte batteriet ditt om det har mistet kapasiteten etter skarve 250 sykluser. Ikke bra.

Stort sett stille

Macbook-en forholder seg i all hovedsak stille gjennom de fleste oppgaver, men vifta blåser kraftig opp ved last.

Den har imidlertid stort sett en lavfrekvent og ikke spesielt ubehagelig lydsignatur, så det blir aldri veldig plagsomt.

Samtidig opplever vi at den til tider blir ekstremt varm, særlig oppe til venstre under skjermen, så vi vil nok anbefale at du tar en pause nå og da om du driver med veldig krevende oppgaver.

TEST: Mac mini (2011)

TEST: Macbook Air (2011)

God skjerm, men...

Macbook Pro er utstyrt med den samme IPS-skjermen som de øvrige Mac-maskinene, og den er fortsatt god.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved direkte sammenlikning med 7 Series-skjermen til Samsung ser vi at Mac-varianten har en mye kaldere og råere fargetone, og at innsynsvinklene er mange hakk bedre.

Macbook-skjermen har i basismodellen bare en oppløsning på 1440x900, noe vi synes er litt i laveste laget, særlig med tanke på prisen på herligheten. Samsung 7 Series har til sammenlikning 1600x900 på tilnærmet samme skjermareal, mens Asus for eksempel har utstyrt sin nye ultrabook UX31 med 1600x900 på en 13-tommers skjerm.

Sortnivået er godt, men skjermen er svært blank, og det fører til en god del refleksjoner fra omgivelsene. Vi må dog presisere at Macbook Pro kan konfigureres med både matt skjerm og høyere oppløsning, men det koster en drøy tusenlapp ekstra.

Småkjipe Apple

Tilkoblingsmessig undrer vi oss litt over at Apple kun har fått plass til to skarve USB-porter. Det er litt i minste laget. Firewire er imidlertid på plass, og Thunderbolt har jo en rekke bruksområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple er dessuten fortsatt seg selv lik, og nekter å utstyre selv sine dyreste maskiner med bluray-drev. Her er det kun DVD-brenner å finne, og det synes vi er for dårlig.

HDMI hadde også vært på sin plass, da de færreste eksterne skjermer eller tv-er i dag har Thunderbolt-inngang.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Apple rett og slett priser seg ut av massemarkedet med Macbook Pro i 15-tommersutgave.

Kanskje er det en bevisst strategi, siden de tydelig har gitt uttrykk for at Air-utformingen er framtiden, men det blir likevel prekært når Samsung 7 Series koster over 5000 kroner mindre og har mer å by på av det meste.

Vi vil tro Apple har noen ganske solide marginer på dette produktet.

Les også:

Her er de første ultrabookene

– Folk flest har ikke råd til en PC til 1000 dollar

TEST: Apple TV

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her