Norske Skog-fabrikk ett steg nærmere nedleggelse

NEDBEMANNING: Ledelsen i Norske skog anbefaler å legge ned fabrikken på Follum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
NEDBEMANNING: Ledelsen i Norske skog anbefaler å legge ned fabrikken på Follum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Konsernledelsen i Norske Skog anbefaler styret å legge ned produksjonen ved Norske Skog Follum ved Hønefoss med drøyt 350 ansatte senest 31. mars 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er med tungt hjerte overfor samtlige ansatte, leverandører og lokalsamfunnet at vi anbefaler å legge ned Follum. Norske Skog selger mindre papir enn før, siden mange erstatter papir med elektroniske medier. Da trenger vi dessverre ikke så mange fabrikker som lager papir lenger, sier

i Norske Skog i en pressemelding.

Ledelsen foreslår derimot å opprettholde full drift ved fabrikkene på Skogn og i Halden.

Forslagene vil bli lagt fram for styret og bedriftsforsamlingen, som skal ta stilling til forslaget den 7. og 8. desember.

Vil berører 356 ansatte

Norske Skogs ledelse har ved flere anledninger i år gjort det klart at konsernet må vurdere produksjonskapasiteten. Fredagens anbefaling er et resultat av en omfattende prosess, som også har involvert de tillitsvalgte.

– Overfor de 356 ansatte på Follum beklager vi dette sterkt, og vi vil forsøke å bistå så godt vi kan i den kommende fasen. På tross av alle tiltak, er resultatene blitt forverret år for år, sier Ombudstvedt.

Follum er den minste fabrikken Norske Skog har i Norge, og den har de høyeste kostnadene per tonn papir. Det har vært arbeidet med alternativer for videre drift ved Follum, men det foreligger ingen løsning som ledelsen finner forsvarlig, skriver selskapet i meldingen.

Les også: Elsertifikatene kan knekke Norske Skog

La inn bud på Follum

Viken Skog, som er Norske Skogs største aksjonær, ønsker å kjøpe Follum og la for to uker siden inn et bud på 280 millioner kroner.

– Vi vurderer Norske Skog Follum med tanke på et langsiktig industrielt eierskap, og vår visjon er å videreutvikle fabrikken til en kunnskapsbasert industriklynge basert på skogen som råvare. Vi tror det ligger et betydelig potensial i en industrisatsing på Follum, sier administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink i Viken Skog i en pressemelding.

DN.no skrev i forrige uke at Norske Skog synes budet er for lavt, og vurderer derfor heller å legge ned fabrikken.

Konsernsjef i Norske Skog, Sven Ombudstvedt. Foto: ScanpixKonsernsjef i Norske Skog, Sven Ombudstvedt. Foto: Scanpix

– Vi trenger ikke flere konkurrenter og mer papir i markedet. Vi trenger færre konkurrenter og mindre papir i markedet. Fortsatt drift av Follum med en annen eier vil gjøre situasjonen vesentlig vanskeligere for våre fabrikker i Trøndelag og Østfold, sier Sven Ombudstvedt til Ringerikes Blad.

LO finner det uforståelig at Norske Skog foreslår å legge ned papirfabrikken, når det eksisterer en seriøs kjøper.

– Nå må Norske Skog vise samfunnsansvar. Dette er kortsiktig tenkning. Et salg ville tilført selskapet sårt tiltrengt kapital og reddet arbeidsplasser, sier LO-leder Roar Flåthen.

Les også:

Fortsatt tøft for Norske Skog (2010)

600 mister jobben i Norske Skog(2009)

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy