Nytt euro-krisemøte i gang

VELKOMST: Tilsynelatende god stemning da Frankrikes president Nicolas Sarkozy (t.v.) ønsket Tysklands statsminister Angela Merkel velkommen til krisemøtet i Strasbourg torsdag. Foto: Philippe Wojazer (Reuters)
VELKOMST: Tilsynelatende god stemning da Frankrikes president Nicolas Sarkozy (t.v.) ønsket Tysklands statsminister Angela Merkel velkommen til krisemøtet i Strasbourg torsdag. Foto: Philippe Wojazer (Reuters)

Lederne av eurosonens giganter; Frankrike, Tyskland og Italia, er i gang med nye krisemøter, i skyggen av bekymring for at gjeldskrisen beveger seg mot Unionens kjerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om krisen i eurosonen:

* Euroen ble etablert som fellesvaluta for EU i 1999. 17 av EUs 27 medlemsland er med i eurosonen.

* Eurolandene har forpliktet seg til at budsjettunderskuddet ikke skal overstige 3 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) eller statsgjelden 60 prosent av BNP.

* Etter Hellas' akutte budsjettkrise i mai i fjor ble eurosonens midlertidige støttefond EFSF etablert.

* Fondet ble i fjor brukt til å gi Irland krisehjelp på 85 milliarder euro.

* Portugal ble innvilget et kriselån på 78 milliarder euro i mai.

* I juli ble Hellas lovt en ny redningspakke på totalt 159 milliarder euro. Dette kommer på toppen av de 110 milliarder euroene landet var tvunget til å be om av EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) i fjor.

* I oktober ble EU-lederne enige om at rammen for EFSF skal økes fra 440 milliarder euro i dag til rundt 1.000 milliarder euro.

* EFSF skal etter planen erstattes av et permanent støttefond, European Stability Mechanism (ESM), fra midten av 2013.

* Frykten er at krisen sprer seg ytterligere, og at Spania, Belgia eller Italia også må ha milliardlån.

* Analytikere peker på at disse landene sliter med enten stor gjeld, høye budsjettunderskudd, vaklende banker eller dårlige utsikter til økonomisk vekst – eller en kombinasjon av disse faktorene.


Les mer om gjeldskrisen

Tyskland begynner å merke krisen

To kriser som truer Norge

- Ja, vi er annerledes, men det er bare på grunn av oljen

Myndighetene har ingen krisepakke liggende klar

Krisehøy rente for Spania

Italias statsminister Mario Monti, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy innledet torsdag formiddag nye krisemøter i Strasbourg.

Les også: Europas gjeld stadig tyngre å bære

Sarkozy har på forhånd varslet at han vil be Merkel om å gi opp sin innbitte motstand mot å la Den europeiske sentralbanken (ECB) bli en siste låneinstans for eurosonen. Denne betegnelsen brukes blant annet om sentralbankene i USA og Storbritannia og viser til disse bankenes funksjon som utlåner til banker og finansinstitusjoner.

– Haster

Hensikten er at ECB skal kunne beskytte nasjonale budsjetter fra det Sarkozy kaller det skeptiske markedet.

– Det haster. Situasjonen er alvorlig og må ikke undervurderes. Krisen berører selv de mest stabile økonomiene, sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé i et radiointervju før møtet.

Les også: Italias håp i Mario Montis hender

Under press

Tyskland ønsker ikke en slik utvidelse av ECBs rolle og krever i stedet en endring i europeiske traktater som kan påtvinge stater med høy gjeld en sterkere budsjettdisiplin.

Tyskland er likevel under sterkere press etter en mislykket auksjon av tyske statsobligasjoner onsdag.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy