Stortinget vil skjerme startlånet

SISTE UTVEI: For mange unge og andre lavinntektsgrupper har startlån vært eneste mulighet til å få lån til å kjøpe bolig. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SISTE UTVEI: For mange unge og andre lavinntektsgrupper har startlån vært eneste mulighet til å få lån til å kjøpe bolig. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanskomité ønsker ikke at startlån skal omfattes av strammere egenkapitalkrav ved boligkjøp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av september foreslo Finanstilsynet å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad ved kjøp av bolig fra 90 til 85 prosent.

Under dagens retningslinjer er Husbankens startlån for økonomisk vanskeligstilte i boligmarkedet unntatt fra egenkapitalkravet på ti prosent. Finanstilsynets forslag innebærer imidlertid at også startlånet omfattes av regelverket.

Mye kritikk

Finanstilsynet har høstet mye kritikk for forslaget. Blant annet uttalte kommunesektorens interesse- og arbeidergiverorganisasjon, KS, til DN.no at det ville være et mulig løftebrudd fra regjeringen dersom egenkapitalkravet skulle gjelde startlånet.

Nå tar Stortingets finanskomité kritikken til følge ved å skjerme startlånkundene fra egenkapitalkravet.

Unntak for startlånet

Mens Finanstilsynet har ansvaret for forretningsbankene i landet, er Husbanken, som gir startlån gjennom kommunene, underlagt regjeringen og Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Finanskomitéens innstilling til nasjonalbudsjettet 2012 og forslag til statsbudsjett for 2012 forutsetter komiteen at «Finanstilsynets retningslinjer ikke fratar finansinstitusjonene muligheten til å yte lån til låntakere som også har startlån fra Husbanken, selv om dette innebærer at samlet pant utgjør mer enn 85 prosent av boligens verdi, dersom finansinstitusjonene og kommunene finner dette forsvarlig etter en individuell vurdering».

Særskilt vurdering

- Vi mener det er bra at man nå strammer opp utlånspraksisen ytterligere i bankene. Samtidig forutsetter vi at det etter en grundig, særskilt og individuell forsvarlighetsvurdering fra både bankene og kommunen, også må være mulig å gå utover 85 prosent i sikkerhet, sier leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap), til DN.n.

Ifølge Finanstilsynets retningslinjer er det mulig å gå utover hovedregelen dersom det foreligger særskilte grunner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi mener den særskilte forsvarlighetsvurderingen må kunne gjelde for de som får lån gjennom Husbankens startlån, sier Micaelsen.

Les mer:

Advarer Stoltenberg mot mulig løftebrudd i boligpolitikken

Strengere boliglånskrav kan ramme startlånet

Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

Dette mener ungdomspolitikerne om dagens boligmarked

Tror det snart blir vanskeligere å få boliglån

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her