Test: Asus Zenbook UX31EKvalitets-ultrabook fra Asus

KVALITET: Anmelderen mener at kvalitetsfølelsen på Asus' Zenbook er upåklagelig.
KVALITET: Anmelderen mener at kvalitetsfølelsen på Asus' Zenbook er upåklagelig.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ultrabookene er lette, tynne, veldesignede, ganske kraftige. De er i samme segment som Apples Air-maskiner, og vi har testet 13-tommeren fra Asus. Den er god, men ikke uten skavanker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Spesifikasjoner Asus Zenbook UX31E

Prosessor: Core i7 2677M

Minne: 4 GB DDR3

Skjermkort: Intel HD Graphics 3000

Skjerm: 13,3 tommer (blank)

Oppløsning: 1600 x 900 (16:9)

Harddisk: 128 GB SSD

OS: W7 HP 64-bit

Vekt: 1,3 kg

Les flere pc-tester:

Test av syv små bærbare

Test: Solid og spillvillig ThinkPad

Bærbar som mener business fra Fujitsu

Smekker bærbar for små jobber

Asus-test: Rimelig minibærbar

Zenbook er laget i en aluminiumslegering, og da er det ikke så rart at metallfarge dominerer designen. Utseendet er metallisk og minimalistisk, og de eneste områdene med mørk overflate er rundt skjermen og mellom tastene. Kurvede hjørner og en konveks form bidrar til et meget eksklusivt utseende.

SE KARAKTER NEDERST I ARTIKKELEN

Kvalitetsfølelsen tilhører toppsjiktet, og det er omtrent ikke tegn til myke områder eller ustabilitet i basen. Lokket er blant de tynneste vi har sett noensinne, men likevel er det steinhardt. Vi klarte ikke å lage forstyrrelser på skjermen ved å presse på lokket.

Glatte taster

Tastaturet er laget i chiclet-design, og tastene er temmelig glatte. Tastemotstanden er lett og litt upresis, men om man liker tilnærmet flate taster er nok det en vanesak. Tastene er for øvrig nesten lydløse og gir avgir en myk lyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pekeplaten er stor og har en behagelig glatt overflate, som passer godt inn i resten av designet. Dessverre er museknappene av typen som er integrert i pekeplaten, men Asus sin løsning er ikke av de verste vi har prøvd. Store deler av pekeplaten fungerer som venstre museknapp, mens et relativt lite område nede til høyre fungerer som høyreklikk. Klikkelyden er hørbar, men myk.

Design og byggekvalitet minner mye om Apples MacBook Air.

Glanset med begrensninger

Skjermen har høy oppløsning og det er befriende å ha ekstra piksler til rådighet. Asus påstår de har klassens høyeste lysstyrke, og det er ingen tvil om at den er lyssterk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overflaten glanset, og den gode lysstyrken reduserer problemet med strølys. Likevel går høy lysstyrke utover batteritiden, så det er et rart valg på en ultraportabel som skal brukes under varierende lysforhold. Innsynsvinklene er ikke spesielt gode, og vi hadde håpet på bedre vertikale vinkler, spesielt siden skjermen har høyere oppløsning enn vanlig i klassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyden er levert av Bang & Olufsen, og den er i utgangspunktet klarere og fyldigere enn det man finner på større maskiner. Dessverre kommer det skurr fra selve kabinettet, selv ved lave lydnivåer, og det ødelegger mye av lytteopplevelsen.

Svært kjapp SSD

Zenbook føles overraskende kraftig, og mye skyldes en meget kjapp minnebasert harddisk. Denne jobber sammen med en lavvolts Core i7-prosessor med integrert grafikk. Det gjør responsen upåklagelig, samtidig som den er strømgjerrig og kald. Den takler de fleste oppgaver med glans, men trives ikke med spilling.

Ved maks last blir den bare varm bakerst på midten, men det blir aldri ubehagelig. Viftelyden er lav, selv om viften surrer nesten kontinuerlig. Selv ved last er ikke viftelyden ikke mer enn moderat, og da bare med lyden av luft som suser.

Hurtigstart

På tilkoblingssiden er det ikke så magert som man kunne fryktet, for her får man blant annet nyeste USB-versjon, mini-HDMI og seneste tapning av blåtann. Dessverre mangler den mulighet for innebygget 3G.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen kjekk funksjon er hurtigstart fra dvale, som Mac-brukere er vant med. Det er bare å slenge igjen lokket, og maskinen fortsetter der du slapp i løpet av et par sekunder. Batteriet skal visstnok holde i 14 dager i dvalemodusen, men det har vi ikke fått testet.

Konkurrenten Acer har med sin ultrabook, Asus S3, lovet inntil 50 dagers batterilevetid i standby.

Konklusjon

Zenbook er en lekker maskin, som stort sett imponerer. Kvalitetsfølelsen er upåklagelig og skjermen har høy oppløsning med topp lysstyrke.

Dessuten er den kraftig, kald og stillegående.

Likevel, glanset skjerm på en maskin som dette, synes vi er et underlig valg. Pekeplaten, med fullt integrerte museknapper, er heller ingen favoritt men løsningen til Asus fungerer greit. Nå får man Zenbook med den testede konfigurasjonen, eller en versjon med 11-tommers skjerm, men det kommer andre konfigurasjoner senere.

Les også:

Mye mini-PC for 3.000 kroner

Halv pris - like bra som MacBook Pro

Teknojulegavene alle vil bli glade for

Knallsterk toppmobil fra Motorola

100 tommers bilde for 7.000 kroner

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her