Vil sende takstmannen før megleren

I HARNISK: Eiendomsmeglerne er lite begeistret for forslaget om en endring i boligsalgsprosessen slik den foregår i dag. Foto: Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
I HARNISK: Eiendomsmeglerne er lite begeistret for forslaget om en endring i boligsalgsprosessen slik den foregår i dag. Foto: Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Forbrukerrådet og takstbransjen vil nekte boligselgere å inngå avtale med eiendomsmegler før en takstmann har saumfart boligen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk som skal selge bolig inngår i dag som regel først en avtale med megler, som i praksis tar ansvar for hele salgsprosessen, inkludert at en takstmann vurderer eiendommen.

Denne ordningen vil både Forbrukerrådet og takseringsbransjen ha en slutt på, skriver Dagens Næringsliv.

Tanken er at en tilstandsrapport som utføres uavhengig av resten av meglers arbeid, vil sikre en objektiv vurdering av boligen bedre enn dagens system.

Meglere i harnisk

–Vi er veldig opptatt av at folk skal vite hva de kjøper. I dag ender altfor mange boligsalg i en eller annen form for konflikt. Det er ikke bra for noen av partene, og heller ikke for samfunnet, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet til DN.

Mens takseringsbransjen synes dette er en god idé, er eiendomsmeglerne i harnisk over forslaget.

DN har tidligere skrevet om hvordan eiendomsmeglere og takseringsmenn anklager hverandre for manglende samarbeid og for å ødelegge bolignæringens omdømme. Eiendomsmeglerbransjen argumenterer blant annet med at forbrukerens valgfrihet vil bli innskrenket dersom de bli tvunget til å legge frem en tilstandsrapport før man hyrer megler.

- Fordel for takstmennene

Tormod Boldvik, nestleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), mener de eneste som vil tjene på det, er takstmennene.

– Det er helt håpløst at forbruker skal måtte hente en boligsalgsrapport før han har vært gjennom en avklarende prosess på om han faktisk skal selge og hvem som eventuelt skal gjøre jobben, sier Boldvik til DN. Han mener slike rapporter ikke vil komme til nytte. Justisdepartementet vil i løpet av kort tid legge frem et lovforslag der de nye rammene for boligmarkedet tegnes opp.

Les også:

Takstmenn og meglere i maktkamp

Du får ikke boligkjøperforsikring når megleren er DNB Eiendom

- De opptrer som en mafia Raskeste boligsalg på fem år Slik vil meglertopp redde boligmarkedet

Flere binder renten for første gang på to år

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy