Holder million-bonuser skjult

Finansminister Sigbjørn Johsen (foto: Scanpix).
Finansminister Sigbjørn Johsen (foto: Scanpix).

Finansminister Sigbjørn Johnsen nekter å gi Riksrevisjonen informasjon om de enorme bonusene Oljefondet betaler utenlandske forvaltere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansdepartementet holder tilbake dokumentene som viser hvor store bonuser de utenlandske forvalterne av Oljefondet har fått.

Revisjonen for 2009 resulterte i skandaleoppslag da det viste seg at at Norges Bank betalte en halv milliard kroner i bonus til en enkelt forvalter.

Les også: - Tan Chong Koay fikk halv milliard av Oljefondet

For 2010 betalte Norges Bank tre milliarder kroner i forvaltningshonorarer, hvorav 1,4 milliarder kroner ble utbetalt til eksterne forvaltere. Hele 986 millioner av dette var honorarer som var avkastningsavhengige.

Men hvem som har mottatt honorarene - og dermed om rekordutbetalingene til enkelte forvaltere har fortsatt - har ikke Riksrevisjonen kunnet se nærmere på, fordi Finansdepartementet har nektet å legge frem den etterspurte dokumentasjonen, går det frem av Riksrevisjonens «Dokument 1».

Nekter innsyn

Ifølge grunnloven er det kun Riksrevisjonen som har ansvaret for revisjon og kontroll av statsregnskapet og Finansdepartementets forvaltning, men Finansdepartementet har likevel nektet Riksrevisjonen innsyn i nødvendige dokumenter med å argumentere for at det er Norges Banks representantskap som har revisoransvaret for Statens Pensjonsfond Utland.

Riksrevisjonen kunne heller ikke revidere fem brudd på reglene for etikk og eierskapsutøvelse, fordi Finansdepartementet har nektet Riksrevisjonen tilgang til dokumenter.

Oljefondet har tapt i norske kroner

Riksrevisjonen kritiserer også Finansdepartementet for å kun rapportere om resultatet i Statens Pensjonsfond Utland i utenlandsk valuta, til tross for at regjeringens oljepengebruk er fire prosent av avkastningen - målt i norske kroner.

Regjeringen skryter av en netto realavkastning på oljefondet i perioden 1997-2010 på 3,33 prosent målt i internasjonal valuta. Men de opplyser ikke hva avkastningen var i norske kroner. Det har derimot Riksrevisjonen regnet på.

«Revisjonens beregninger(...) viser at ekstern forvaltning siden oppstart av SPU og fram til 2010, har gitt en netto mindreavkastning eller et netto tap på 165 mill. kroner», skriver Riksrevisjonen i rapporten.

Les også:

Avslørte regnskap manipulert for 1,5 milliarder

Løfsnes fra koma til milliardgevinst

Frykter for Frontlines fremtid

SAS får ny konkurrent på gullrute


Les flere nyheter her

Personvernpolicy