Betalingstrøbbel også for formuende

VANSKELIG: Det er ofte mye følelser involvert når det er snakk om å selge en bolig som har vært i familien lenge. Illustrasjonsfoto: Colourbox
VANSKELIG: Det er ofte mye følelser involvert når det er snakk om å selge en bolig som har vært i familien lenge. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Du er ikke garantert å slippe å få problemer med å betale regningene dine, selv om du har eid bolig i mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerminister Audun Lysbakken bekymrer seg for at mange unge voksne får betalingsproblemer, og arrangerte senest i går en konferanse for å finne tiltak som kan hjelpe denne gruppen.

Men det er ikke bare de mellom 18 og 25 som sliter med å betale regningene sine. Ifølge Bank 2 er 6,7 prosent av alle norske menn over 46 år som eier egen bolig, registrert med betalingsanmerkninger. Og 3,8 prosent av alle kvinner i denne aldersgruppen er registrert med betalingsanmerkning, skriver Bank 2 i en pressemelding.

Les også: Dette er de nye betalingsverstingene

– Boligprisøkning hjelper ikke

Selv om norske boliger har økt mye i verdi de siste årene, så fører ikke det automatisk til at boligeiere har mer penger mellom hendene.

– Hvis det skjer noe uforutsett og man trenger penger umiddelbart hjelper det lite at boligformuen har økt. Mange ønsker egentlig ikke å selge boligen eller det kan ta lang tid å få den omsatt. Dermed ser vi at flere og flere i den øvre aldersgruppen kommer i situasjoner hvor de rett og slett mangler kontanter og ikke klarer å betale for seg, til tross for at de i virkeligheten har høy formue, sier Lena Heimstad i Bank 2 i en pressemelding.

Bank 2 har opplevd et økt antall henvendelser fra denne gruppen i det siste.

Vanskelig å selge huset

Det er også mye følelser involvert når det er snakk om å selge et hus, eller kanskje en hytte, som man selv eller familien har hatt i mange år. Det kan dermed ta lang tid å bestemme seg for om dette er noe man virkelig vil gjøre - selv om man har kommet opp i et økonomisk uføre.

Les også: Lysbakken vil stramme inn gjeldsordning

Heimstad mener at årsaken til at også de formuende får betalingsproblemer kan være at personene over lengre tid har hatt utgifter som er høyere enn inntektene, og at de har brukt oppsparte midler til å dekke overforbruket. Andre igjen kan ha eksponert seg for en høyere gjeldsbyrde enn de klart å betjene.

– Viktig med bufferkonto

– Vårt råd er at skal man refinansiere bør man ta en total gjennomgang av økonomien i samarbeid med banken og sette opp en plan for hvordan eiendomsmassen skal forvaltes eller eventuelt selges. I tillegg må man fokusere på betydningen av en spare- eller bufferkonto. Lett tilgjengelige midler sikrer god økonomisk flyt og mulighet til å håndtere uforutsette utgifter eller inntektsreduksjoner i kortere perioder, understreker Heimstad.

Les også:

Spar tusener på smartere nedbetaling

Les flere artikler fra ABC Penger her


Les flere nyheter her

Personvernpolicy