Norge går bedre enn ventet

VEKST: - Dette vil styrke argumentet for et rentekutt i desember, skriver sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, i en oppdatering fra mandag denne uken.
VEKST: - Dette vil styrke argumentet for et rentekutt i desember, skriver sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, i en oppdatering fra mandag denne uken.

Veksten i norsk fastlandsøkonomi var litt sterkere enn ventet i tredje kvartal. Nok et argument for å kutte renten i desember, mener sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brutto nasjonalproduktet (bnp) for Fastlands-Norge økte med 0,8 prosent i årets tredje kvartal, viser sesongjusterte tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem tirsdag.

Dermed var aktiviteten litt sterkere enn ventet. På forhånd var det ventet en vekst på 0,7 prosent i tredje kvartal, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

Aktiviteten i årets andre kvartal ble samtidig revidert til en vekst på 1,3 prosent, opp fra tidligere rapporterte 1,0 prosent.

Kraftforsyning bidro

Det var vareproduksjonen, og da særlig kraftforsyningen, som bidro til oppgangen, opplyser SSB.

«Bruttoproduktet for fastlandsøkonomien utenom offentlig forvaltning økte med 1,1 prosent i 3. kvartal. For andre kvartal på rad var sterk vekst i produksjon av elektrisitet en viktig bidragsyter til dette. I tredje kvartal bidro kraftforsyning isolert sett med 0,4 prosentpoeng av veksten i bruttoproduktet for Fastlands-Norge utenom offentlig forvaltning», skriver SSB i en pressemelding.

- Argument for rentekutt

Veksten i fastlands-bnp utenom kraftforsyningen var dermed på 0,4 prosent.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på at Norges Banks prognoser fra Pengepolitisk rapport fra oktober indikerer at sentralbanken ventet en oppgang i fastlands-bnp på 0,8 prosent utenom kraftforsyning.

- Dette vil styrke argumentet for et rentekutt i desember, skriver Bruce i en oppdatering fra mandag denne uken.

Bruce mener fortsatt argumentene for et kutt er til stede, selv om veksten i andre kvartal ble oppjustert.

- Det er enten i tråd eller litt på den svake siden av Norges Banks anslag. Men jeg vil tro at at de legger mest vekt på dette kvartalet, og da er det litt på det svake siden dersom vi korrigerer for kraftforsyningen, sier Bruce til DN.no.

Les også:

Løfsnes fra koma til milliardgevinst

USAs politikere ikke enige om spareplan

Eia og Tufte Johansen tilbake på skjermen

Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy