Her er TV-ene du skal kjøpe til jul

Dette er tv'ene du bør velge blant, hvis du skal kjøpe nå. Foto: Hardware
Dette er tv'ene du bør velge blant, hvis du skal kjøpe nå. Foto: Hardware

Skal en ny flatskjerm under juletreet i år? Her er våre beste tips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julen er like om hjørnet, og kanskje er det en flatskjerm som står øverst på ønskelisten i år. Men før TV-en finner veien innpakket under juletreet, må du finne skjermen som passer deg eller den du skal kjøpe til.

Det finnes utallige modeller og størrelser å velge i, og ikke alle TV-er gir deg det du er på jakt etter. Vi har derfor laget fem forskjellige kategorier, der du får nyttige tips til hvilken TV du kan kjøpe til jul.

Til designelskeren

Samsung D8005

Design er viktig for mange. Og av alle TV-ene vi har testet hittil i år, er det ingen tvil om at det er Samsungs nye 8000-serie som er den spenstigste når det kommer til utseende. Her har selskapet klart å lage noen syltynne rammer i børstet aluminium, som utenom å være nettopp tynne og nette også oser av kvalitet. Sammen med den flotte og matchene foten får du den stiligste TV-en på markedet etter vår mening.

Men ikke bare designen er rå. Med denne Samsung-modellen får du også bildekvalitet på et høyt nivå. Vi har faktisk tilgode å se en kant-LED-modell som presterer like godt som denne når det kommer til farger, kontrast og sortdetaljer. D8005 fås kjøpt i 40-, 46- og 55-tommers størrelse. Skal du bruke skjermen til 3D i tillegg, anbefaler vi deg å velge en av de to største alternativene. Da får du mer dybdeeffekt i bildet når du skal se film i tre dimensjoner.

Alternativ: Philips 7606

Det er ikke til å stikke under en stol at Samsungs 8000-serie koster en god slump med penger. Er du interessert i design, og er villig til å gå med på litt tykkere rammer til fordel for en hyggeligere prislapp, er Philips' nye 7000-serie et godt alternativ. Hele forsiden av TV-en er laget i børstet aluminium, og fremstår som et solid stykke TV. Det er den også.

Under vår kåring av den beste folke-TV-en kapret 47PFL7606 tredjeplassen, og ble med det den beste av de i alt tre passive 3D-skjermene som var med i stortesten. Siden dette er en passiv 3D-skjerm er det også billig å kjøpe inn 3D-briller, samt at du kan bruke 3D-funksjonen til å spille to-spiller med hver sin fullskjerm i samme TV. Bildekvaliteten er jevnt over god, og TV-en byr på spesielt gode resultater i HD. Philips 7606 leveres i 42-, 47- og 55-tommers størrelse.

Til filmfanatikeren

Panasonic TX-P50GT30

Film er viktig for mange, og plasmateknologien er eneren når det kommer til å vise film på mørke kvelder. Panasonic er best i klassen til å lage plasma-TV-er. Med Panasonic GT30-serien får du en robust allrounder til et mørkt filmrom, men den er heller sjenert om du skal bruke den i en lys stue.

For GT30 er lyssterk til å være plasma, og har svært lite problemer med gjenskinn. Sammen med et knallgodt sortnivå får du en bildekvalitet som havner høyt oppe på lista. Skjermen er heller ikke like traust i designen som Panasonics tidligere modeller har vært. Har du i tillegg tenkt å se film i 3D er dette en knakende godt alternativ. Denne skjermen sliter ikke med crosstalk, fenomenet som gjør at bildet ser dobbelt ut. GT30 finnes i 42-, 46- og 50-tommers størrelse.

Alternativ: Philips 50PFL7956

Du har sikkert ofte opplevd at TV-en din får sorte striper oppe og ned når du ser en film. Det er fordi filmen er laget i formatet 21:9, mens TV-en din kun støtter 16:9-format. Filmskaperne legger ofte sin elsk på «filmformatet» 21:9, men fortvil ikke, det finnes TV-er som kan vise deg dette formatet over hele skjermen.

Philips slapp for et par år siden sin første flatskjerm med støtte for 21:9-format, og nå er tredje generasjon klar for salg. Disse skjermene har hittil vært kostbare TV-er. Nå har imidlertid selskapet kommet med et rimeligere 21:9-alternativ, 50PFL7956. Den 50-tommers store skjermen bygger på Philips' vanlige 7000-serie. Denne får du i skrivende stund til rundt 15 000 tusen kroner, noe som er cirka halvparten av hva du må ut med for toppmodellen 58PFL9956 – som også har støtte for filmformatet. 50PFL7956 er en ren filmskjerm, og egner seg ikke spesielt bra for vanlige TV-sendinger (16:9 format). Da skrumper nemlig bildet inn på sidene og du sitter i praksis igjen med et bilde som ikke er større enn på en vanlig 40-tommers TV.

Til storfamilien

LG 60PV250

Med mange som skal se TV samtidig er det kjekt å ha en stor flatskjerm. Det finnes mange store modeller å velge i, men i forhold til pris vil vi trekke frem den 60 tommer store skjermen fra LG. 60PV250 koster under ni tusen kroner i skrivende stund, noe som må sies å være mye og stor TV for pengene.

PV250 benytter plasmateknologi og har 600 Hz Sub Field-teknologi som bidrar til sømløs bevegelse i bildet. Er du mer en middels interessert i bildejusteringer er det også gode muligheter for å justere bildet slik du selv ønsker, via ekspertmodusen i menyen.

Alternativ: Samsung PS51D535

En 60-tommers stor TV passer ikke inn i alles stuer, og du trenger en del avstand til en slik TV når du skal se vanlige standardsendinger. Sitter du for nærme blir bildet bare grøtete å se på. En prislapp på snaue ni tusen kroner er heller ikke noe som passer inn i et hvert budsjett. Vil du ha en litt mindre skjerm til en hyggeligere pris vil vi anbefale deg å kikke nærmere på Samsungs nye 51-tommers plasmaskjerm, PS51D535.

For under fem tusen kroner får du en plasmaskjerm med 600 Hz Subfield Motion-teknologi, slik at bevegelsene i bildet skal gå jevnt uten hakking. Skjermen har også støtte for bruk av kortleser mot både kabel og bakkenett, slik at du kan bruke selve TV-en som dekoder.

Til hvermannsen

Samsung UE46D6505

Tidligere i år kåret vi den beste folke-TV-en. Her testet vi 46- til 50-tommers store flatskjermer til under ti tusen kroner – en magisk prisgrense for mange av oss. Dessuten kjøper flesteparten av TV-er i denne størrelsesklassen.

Vinneren ble Samsungs UE46D6505. Her får du en knallgod allround-TV som har meget god bildekvalitet pakket inn i en bra design. Rammene er riktignok ikke like smekre som storebror D8005, men likevel blant de nettere på markedet. Skjermen har menyer som er lette å bruke, samtidig som du har rikelig med muligheter til å bruke apps og internett direkte på TV-en. Modellen fås kjøpt i 40-, 46-, 55 og 65-tommers størrelse.

Alternativ: Panasonic TX-P50G30

Er du heller på jakt etter en god plasmaskjerm til en fornuftig pris, bør du kikk nærmere på Panasonics G30-serie. Også denne skjermen gjorde det meget bra under vår folke-TV-test, og havnet til slutt på andreplassen, knepent slått av Samsung D6505.

Her får du en TV på 50-tommer som generelt har meget god bildekvalitet. Skjermen er spesielt god til å skalere opp vanlige standardsendinger, og egner seg godt i en mørk filmstue. Dog er denne skjermen lyssvak i forhold til for eksempel GT30-serien, slik at den egner seg dårligere i en kraftig opplyst stue. TV-en finnes i 42-, 46-, og 50-tommers størrelse.

Til feinschmeckeren

Philips 46PFL9706

TV er en sjanger der brukere stiller forskjellige krav til resultatet. For noen er kun det beste godt nok, og de er dermed villig til å betale det lille ekstra for å få nettopp det lille ekstra. Vi har testet flere toppmodeller i år, og det er Philips sitt nye flaggskip som har utmerket seg mest.

For med 46PFL9706 setter Philips en ny standard når det kommer til sortnivå og bildekvalitet på en LCD-TV. Med det nye filteret, Moth Eye, byr denne skjermen på et sortnivå vi aldri har sett maken til. Samtidig er refleksjonene fra lys i omgivelsene rundt skjermen omtrent fraværende. Også lyden er knallgod til å være en flatskjerm. Fordi selve TV-en er såpass tynn har Philips plassert basselementene i foten. Menyene er lette å bruke, men de interaktive mulighetene på 9706 er ikke blant de beste på markedet. Dette er først og fremst skjermen for deg som forlanger skyhøy bildekvalitet.

Alternativ: Panasonic TX-P50VT30

Det er vanskelig å komme utenom Panasonic når vi snakker om feinschmecker-TV-er. Plasma har lenge gått i bresjen for god bildekvalitet, og selskapets nye toppmodell, VT30, er intet unntak. I all hovedsak har plasma til nå egnet seg best i mørke omgivelser, men denne modellen tar steget ut i en lyssterk stue uten problemer.

For VT30 er en bunnsolid TV med jevnt over bunnsolid bildekvalitet. Riktignok må den se seg slått av Philips 9706 når det kommer til rent sortnivå, men ellers henger denne skjermen godt med LCD-rivalen. En fordel som kommer Panasonic tilgode er prisen du betaler. For her kommer du gunstigere ut enn alternativet til Philips. VT30 fås kjøpt i 42-, 50-, 55- og 65-tommers størrelse.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy