Takstmenn og meglere i maktkamp

Christian Vammervold Dreyer er leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (foto: Scanpix).
Christian Vammervold Dreyer er leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Takstmenn og eiendomsmeglere anklager hverandre for å ødelegge bransjenes omdømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund mener takstmennene trenerer deres forsøk på å bedre bransjens omdømme, hevder Norges Takseringsforbund at eiendomsmeglerbransjen bare er ute etter å forsterke sin makt over boligmarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Eiendomsmeglerbransjen er lei av å bli mistenkt for å øve press på takstmennene i forbindelse med prisvurderingen av boliger, og vil samarbeide med takstbransjen om et bedre omdømme.

- Dessverre blir vi motarbeidet av takseringsbransjen, sier leder Christian V. Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til avisen.

- Bare tull, avviser Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund (NTF).

- Eiendomsmeglerne er bare opptatt av å beholde makten over boligsalgsprosessene, og helst vil de også ta fra takstmennene verdisettingen som er blant takstmenns viktige oppgaver og viktig for folk flest, sier NTF-advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaktet forslag

Bakgrunnen for krangelen er et tidligere forslag fra Forbrukerrådet og takseringsbransjen om at en boligselger ikke skal kunne ta kontakt med eiendomsmegler før han eller hun har fått en boligsalgsrapport på boligen.

Forslaget kom på bordet fordi man mistenkte meglerne for å påvirke takstmennenes vurderinger av boligen.

Alternative forslag

I sommer tok derfor NEF og EFF initiativ til et møte med takseringsbransjens organisasjoner Norges Takseringsforbund (NTF) og NITO Takst. På møtet la NEF og EFF, som fortsatt ikke kunne akseptere at boligselgeren skulle pliktes til å snakke med takstmannen før megleren, frem en rekke alternative forslag:

- Vi foreslo at forbrukeren selv skal bestille boligsalgsrapporten hos takstmannen, og at denne skal velges fra en egen liste. Takseringsbransjen skulle selv ha ansvaret for hvordan en slik liste skulle tilgjengeliggjøres, samtidig som all kommunikasjon mellom takstmann og megler skulle skje skriftlig, forklarer Dreyer.

NTF-advokaten mener det er på høy tid at det ryddes opp i disse tingene, men foreløpig ligger ingen løsning på bordet.

Les også:

- De opptrer som en mafia

Raskeste boligsalg på fem år

Slik vil meglertopp redde boligmarkedet

Les flere nyheter