Ap vil skattlegge finansnæringen hardere

- SLIPPER FOR BILLIG: Leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen, mener at finansnæringen slipper for billig unna. Foto: Scanpix
- SLIPPER FOR BILLIG: Leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen, mener at finansnæringen slipper for billig unna. Foto: Scanpix

Arbeiderpartiet har fått nok av aksjemeglernes og finanstoppenes lønnsfest. Nå jobber partiet med å innføre nye skatteregler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at meglersjefene er de høyest betalte lederne i Norge, med en gjennomsnittsinntekt på nesten 1,9 millioner kroner, skriver VG.

Det vil Ap ha en slutt på, ifølge avisen.

– Med denne typen lønninger blant ledere og finanstopper i finanssektoren, undergraves tanken om et nytt solidaritetsoppgjør til våren, sier leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen til VG.

Økonomisk uvær

Ifølge lønnsstatistikken har bonuser i år vært større enn en normal årslønn.

– Vanlige arbeidstakere – både i finanssektoren og ellers i samfunnet – blir bedt om å vise ansvarlighet og moderasjon fordi det brygger opp til økonomisk uvær i Europa. Da kan ikke enkeltgrupper fjerne seg fra virkeligheten og leve i sin egen lønnsboble med fete bonuser og lønninger i millionklassen, sier Micaelsen og påpeker at finanssektoren er en av få sektoren som er unntatt moms.

– Når man opererer med denne type lønninger for sine topper og ledere – hvorfor skal man da fritas for moms? spør Micaelsen.

Utredet forslag

Ap-politikeren mener at næringen bør skattlegges hardere.

– Jeg mener det derfor skal vurderes å innføre en egen skatt som rammer denne sektoren, sier han.

Dette forslaget er allerede utredet, ifølge VG. Micaelsen forklarer at finanskriseutvalget foreslo at det burde utredes å innføre en såkalt aktivitetsskatt på finansinstitusjonenes overskudd og lønnsutbetalinger. Slik kan staten beskatte merverdi skapt i finanssektoren.

– Regjeringen er i gang med å vurdere dette forslaget, sier Aps finanspolitiske talsmann.

Les flere nyheter

Personvernpolicy