Meny

- Ikke kjøp strøm av dørselgere

PASS OPP: Tenk deg om før du signerer en strømavtale. Max kraft, som Forbrukerombudet nevner spesielt i sin pressemelding, sier de har brukt et eksternt firma til å selge for dem. Foto: Colourbox/faksimile maxkraft.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere melder om at de har hatt besøk av pågående strømselgere. Nå advarer Forbrukerombudet mot å inngå strømavtaler med dørselgere.
Les mer om strøm

Strømsparing
Det er mange måter på spare strøm på. Du kan spare strøm med tiltak som er gratis, eller der innsparingen krever visse investeringer.

Skifte av strømleverandørDet er gratis og enkelt å bytte strømleverandør. Slik går du frem

Spotpris strøm
Her er en oversikt over de landsdekkende leverandørene.

KALKULATOR: Strømkalkulator
Her ser du hvordan strømprisen blir bygd opp, og hvor mye du må betale per år.

 

Les også:

Velg riktig metode for energisparing

1 av 2 vil gjøre strømkutt-tiltak

Strømprisene kan bli nær null

Færre byttet strømleverandør

Her får du billigst strøm akkurat nå

Dørselgere er ikke så ofte å se lenger, men nå melder Forbrukerombudet om at flere forbrukere har tatt kontakt med dem etter å ha hatt strømselgere på døren.

Les også: Her får du billigst strøm akkurat nå

Selgerne skal ha opptrådt pågående, og skal også først ha gitt inntrykk av at formålet med besøket var å gjennomføre en rutinekontroll hos boligeieren. Men istedenfor å kontrollere, har strømselgerne forsøkt å få boligeier til å signere en avtale om kjøp av strøm.

- Lovstridig

Ifølge meldingene Forbrukerombudet har fått inn, så skal det være firmaet Max Kraft som har opptrådt på denne måten.

- En slik metode er i strid med markedsføringsloven. all markedsføring skal tydelig fremstå som markedsføring og ikke kamufleres som noe annet, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

Kompliserte avtaler

Forbrukerombudet påpeker at strømavtaler i seg selv er kompliserte, og at man bør studere en slik avtale grundig før man skriver under. Du kan heller ikke ta for gitt at opplysningene, som dørselgeren kommer med, er korrekte, og det kan dermed være et sjansespill å skrive under etter press fra selger.

- Slike avtaler egner seg rett og slett ikke for dørsalg, sier Nergård.

Les også: Hafslund varsler gigantisk prishopp

Det du skal være spesielt obs på i strømavtaler, er vilkårene som dreier seg om forskuddsbetaling, bindingstid og oppsigelsesgebyr. Årsaken til at du bør være forsiktig med forskuddsbetaling, er at dersom leverandøren går konkurs - og du har betalt forskudd på strøm for hele vinteren - risikerer du at forskuddet går tapt, i tillegg til at du må betale på nytt til ny strømleverandør.

Angrerett

Dersom du nylig har kommet til å skrive under en avtale om kjøp av kraft, etter å ha fått besøk av en dørselger, kan du fortsatt ha mulighet til å komme deg ut av avtalen.

Les også: Lokker med «gunstige strømavtaler»

Ved dørsalg har nemlig forbrukeren 14 dagers angrerett på inngåtte avtaler. Dersom selgeren heller ikke har gitt deg noe angrerettsskjema eller på annen måte informert deg om retten til å angre, blir angreretten utvidet til minst tre måneder.

Les mer om dine rettigheter og klagemuligheter på strømområdet på Forbrukerrådets nettsider.

- Brukte eksternt firma

Administrerende direktør Martin Gustafsson i Max kraft forteller at de bare har fått inn én forbrukerklage.

- Og den saken har vi ryddet opp i. Det er et eksternt firma som har solgt for oss, og de har gått over grensen - på tross av at vi i forkant passet på at alt skulle være i orden, sier Gustafsson til ABC Nyheter.

Gustafsson sier at Max kraft nå har avsluttet avtalen med dette firmaet, og at de for fremtiden vil konsentrere seg om bedriftsmarkedet.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært