Eksperter: - Bankene vil putte rentekutt i egen lomme

Ut med en gang.
Ut med en gang.

Stadig flere tror på rentekutt fra Norges Bank før jul. Men boliglånskundene må antagelig se langt etter lavere rente, tror norske analytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis Norges Bank setter ned renten med en kvarting før jul, tror vi det bare vil være en kjærkommen anledning for bankene til å øke marginene, sier seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken capital markets til Dagens Næringsliv.

AdTech Ad

I likhet med stadig flere analytikere, regner hun med at sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av Norges Banks hovedstyre vil senke styringsrenten på sitt neste møte, som er 14. desember.

- Henter «kriserentebane»

Analysesjef Erik Bruce i Nordea markets mener Norges Banks alternative «kriserentebane» nå blir hentet frem. Han spår derfor et rentekutt på hele 0,5 prosentpoeng i desember.

Les også: Utlandet på CV-en gir 20.000 mer i lønn

Kyrre Aamdal i DNB Markets satser på 0,25 prosentpoeng kutt. Men heller ikke han tror norske boliglånskunder vil merke det på boliglånet.

Bankene har holdt igjen

Han påpeker at et rentekutt på 0,25 prosentpoeng allerede er priset inn i pengemarkedsrentene. Samtidig har det såkalte påslaget i pengemarkedet økt – det vil si forskjellen mellom forventet styringsrente og pengemarkedsrenter – på grunn av den finansielle uroen.

Dermed har bankenes innlånskostnader allerede økt. Samtidig påpeker analytikerne at konkurransen i utlånsmarkedet har gjort at bankene har holdt igjen på renteøkninger, tross økte innlånskostnader. Et rentekutt vil dermed heller gå til å hente inn igjen noe av det tapte på marginene, mener analytikerne DN har snakket med.

- Kan komme til å kutte 0,25

Hvis Bruce skulle få rett i sitt anslag om et kutt på 0,5 prosentpoeng, kan likevel noe smitte over på boliglånskundene.

– Jeg vil tro bankene da setter ned utlånsrentene med 0,25 prosentpoeng, sier han til DN.

Les også:

Regjeringen oppretter statlig eksportfinansiering

Mener Statoil er sikrere enn gull

Utlandet på CV-en gir 20.000 mer i lønn


Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy