Meny

Boligdrømmen enda fjernere for unge

TØFT: Det blir stadig verre for unge å komme inn på boligmarkedet her til lands. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Startlån har vært en siste utvei til å få lån til bolig for unge og andre i en vanskelig økonomisk situasjon. Nå vil Finanstilsynet kreve at også Startlån-søkere må stille med mer egenkapital.

– Finanstilsynet har tidligere varslet at de ville heve egenkapitalkravet på boliglån generelt fra 10 til 15 prosent. Når man også vil innføre dette på Startlånet, som tidligere har hatt fritak fra regelen, betyr det at mange færre kan motta det, sier Eigir Moberg i Husbanken til Adresseavisen.

Startlån er en behovsprøvd låneordning som skal medvirke til at husstander med svak økonomi, slik som for eksempel unge i etableringsfasen, skal kunne skaffe seg bolig. Denne boligen skal være av såkalt nøktern karakter.

Du kan lese mer om Startlån her

Nå mener Moberg at et høyere egenkapitalkrav også til søkere om startlån, vil få store konsekvenser for hvordan lånet kan brukes til å hjelpe nyetablerere og økonomisk vanskeligstilte.

Systemrisiko

I tillegg til at Finanstilsynet hever kravet til egenkapital, forsvinner også muligheten til å låne penger fra kommunen og bruke Startlånet for å bruke dette som egenkapital.

– Nå blir det kanskje viktigste virkemidlet vi har for bosetting av unge og økonomisk vanskeligstilte påvirket, sier Moberg.

Les også: Slik pruter du på boliglånsrenten

Finanstilsynet innfører de nye, strenge kravene fordi de mener at prisveksten på boliger og husholdningenes gjeldsgrad utgjør en fare for at det bygger seg opp en systemrisiko i hele økonomien.

Et høyere krav til egenkapital betyr for eksempel at ved kjøp av en bolig som koster 2 millioner kroner, så må boligkjøper selv stille med 300.000 i egenkapital. For unge blir det vanskelig å spare opp slike summer selv, og mange må få eller låne penger av foreldre - eller eventuelt få foreldre til å stille som kausjonist.

Har ikke konkludert

– Vi mener at alle lån må omfattes av de nye kravene hvis tiltakene skal få ønsket virkning, nemlig å få ned boligprisene og gjeldsgraden i husholdningene, sier fungerende direktør for finans- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet, Erik Lind Iversen til avisa.

Les også: Spar tusener på smartere nedbetaling

Kommunikasjonssjef Liv Merete Wiker i kommunal- og regionaldepartementet understreker overfor NTB fredag morgen at det ikke er fattet noen endelig beslutning i saken.

– Saken er fortsatt til politisk behandling, sier hun.

Les også:

FNO-sjef: - Snart verre å få boliglån

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært