Meny

Sikrer ny eksportfinans-ordning i statlig regi

Regjeringen oppretter en eksportfinans-ordning i statlig regi. Det meddelte statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse fredag morgen. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen oppretter en eksportfinans-ordning i statlig regi, opplyser statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Regjeringen vil i Stortinget i dag foreslå å opprette en ny statlig ordning for finansiering av eksport, etter at det eksisterende Eksportfinans fikk problemer med et EU-direktiv.

Det gjorde statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Trond Giske klart på en pressekonferanse før børsåpning fredag.

Eksportfinans gir utenlandske kjøpere av norske produkter lån eller garanti for lån. Dette for å fremme eksport fra Norge. Selskapet eies av norske banker og staten.

EU-direktivet begrenser hvor mye lån Eksportfinans kan garantere én kunde.

- Kjapt på plass

Regjeringen vil nå komme med en ny ordning som ikke bryter med EU-direktivet.

Giske understreker at eksportfinansiering ikke skal stoppe opp i overgangsperioden fram til den nye ordningen er på plass.

- Det er viktig at vi ikke får et opphold i tilbudet til statlig ordning på plass. Vi vil foreslå en overgangsordning i Stortinget i dag. Eksportfinans vil administrere ordningen, forteller han.

Sikker på Stortinget

- Hva gjør vi de to-tre ukene inntil Stortinget har gitt sitt vedtak? spurte Giske på pressekonferansen, og ga selv svaret:

- Også da vil vi gi tilsagn, men med forbehold om Stortingets samtykke. Det forbeholdet kan gis med veldig liten skrift fordi det forbeholdet sikkert vil få tilslutning i Stortinget.

- Det er viktig at den nye institusjonen får like god kompetanse som Eksportfinans har i dag. De folkene som jobber der i dag, vil få tilbud om ansettelse i den nye institusjonen.

- Fastlandseksporten vår er på rekordnivå i år. Det går godt i Norge. Men vi skal ikke ta for gitt at det går like godt i morgen som i dag, sa Giske som begrunnelse for det statlige engasjementet.

Les om den nye ordningen hos Nærings- og handelsdepartementet.

Les flere nyheter.

Privatøkonomi
Populært