Italias håp i Mario Montis hender

Med en sølvbjelle åpner Mario Monti et av sine første møter som Italias nye statsminister. Foto: Scanpix/REUTERS/Tony Gentile
Med en sølvbjelle åpner Mario Monti et av sine første møter som Italias nye statsminister. Foto: Scanpix/REUTERS/Tony Gentile
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Mario Monti kunne knapt mer stått på spill: Han må redde Italias økonomi fra å bryte sammen ved å gjenopprette tilliten til landet. – Det blir et kjør, innrømmer han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjeldskrisen i eurosonen tvang til slutt statsminister Silvio Berlusconi til å kaste inn håndkleet. Men Italia har ikke fått noen pause fra finansmarkedenes hardkjør – snarere tvert imot.

Montis nye teknokratregjering ble onsdag tatt i ed. Han tar selv på seg vervet som finansminister og setter økonomer inn i andre viktige posisjoner.

Les også: Italienere har mistet håpet

– Mangelen på politiske personligheter i denne regjeringen vil være til hjelp heller enn til hinder for at regjeringen får solid støtte i nasjonalforsamlingen og i de politiske partiene, for det vil fjerne et grunnlag for uenighet, mener Monti.

Den nye regjeringsplattformen blir lagt fram i senatet torsdag. Etter dette følger tillitsvoteringer i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

– Tilliten borte

Hvis Monti ikke lykkes med å gjenopprette tilliten til at landet har kontroll på sin gjeld, risikerer Italia å bli utestengt fra kredittmarkedene. Det har allerede blitt svært kostbart for landet å låne penger for å betale gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Italia er allerede på et vis forbi dette vendepunktet – tilliten har allerede sviktet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til NTB.

Professor Mario Monti (68), med fartstid som EU-kommissær, anses som svært kapabel, men markedene er likevel ikke overbevist om at han klarer å gjøre det som er nødvendig.

Trenger støtte

– Realiteten er at selv teknokrater i et demokrati må ha folket og parlamentet i ryggen. De nødvendige tiltakene er ikke noe lettere å få gjennom selv om det er teknokrater som står bak, sier Dørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IMF-sjefen krever avklaring i Italia

Monti har dårlig tid. Han må snarest mulig styrke primærbalansen i Italias budsjett med flere hundre milliarder kroner ved å kutte utgiftene og øke inntektene for å skape tillit.

Tiltakene innebærer skattekutt for å stimulere vekst, salg av statsselskaper, økt pensjonsalder til 67 år innen 2026 og større fleksibilitet på arbeidsmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig mer akutt

Onsdag hindret inngripen fra Den europeiske sentralbanken renten på italienske gjeldsbrev i å stige til over 7 prosent, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Obligasjonsrenter på dette nivået anses ikke bærekraftige på sikt.

– Situasjonen i markedene blir mer og mer akutt. Italia har passert rentenivåer vi ikke tror landet kan leve med på sikt, sier Dørum.

Les også: - Statsministeravgang løser ikke gjeldsproblemer

Det mest positive scenariet er at Monti kommer ut med en fornuftig budsjettpakke som de folkevalgte og befolkningen stiller seg bak, og som fører til større tillit, lavere renter og økt vekst.

I motsatt fall gir mistillit høyere renter, krav om å kutte enda mer og dermed enda større problemer med å skape økonomisk vekst, forklarer sjeføkonomen.

Spania bekymrer

Hellas' nye statsminister Lukas Papademos fikk onsdag et tillitsvotum fra nasjonalforsamlingen, men samlingsregjeringen hans er allerede splittet i synet på den siste spareplanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Papademos må gjennomføre svært harde innstramminger for å få tilgang på den siste krisepakken fra EU verdt 1.000 milliarder kroner.

Presset har den siste tiden også økt på Spania, hvor en konservativ regjering trolig overtar makten etter søndagens valg. Spania har slitt med sterkt økende lånekostnader i det siste, men landet har vesentlig mindre gjeld enn Italia. De største bekymringene er kombinasjonen av offentlig og privat gjeld og en skakkjørt banksektor.

Les også:

Italienerne feirer Berlusconis avgang