Ny regjering på plass i Italia

Mario Montis nye regjering preges av økonomer. Han skal selv ha vervet som statsminister og finansminister. Foto: REUTERS / Tony Gentile / SCANPIX
Mario Montis nye regjering preges av økonomer. Han skal selv ha vervet som statsminister og finansminister. Foto: REUTERS / Tony Gentile / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias påtroppende statsminister Mario Monti presenterte onsdag sin nye regjering. Han vil selv påta seg vervet som finansminister og setter økonomer inn i andre viktige posisjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mangelen på politiske personligheter i denne regjeringen vil være til hjelp heller enn til hinder for at regjeringen får solid støtte i nasjonalforsamlingen og i de politiske partiene, for det vil fjerne et grunnlag for uenighet, sa Mario Monti da han presenterte den nye regjeringen onsdag.

Ny minister for infrastruktur og industri blir Carrado Passera, administrerende direktør i Intesa Sanpaolo, Italias største handelsbank.

Antonio Catricala, leder i det italienske konkurransetilsynet, blir statssekretær ved statsministerens kontor.

Regjeringen skal tas i ed onsdag klokka 17 norsk tid.

Hardkjør

Gjeldskrisen i eurosonen tvang til slutt statsminister Silvio Berlusconi til å kaste inn håndkleet. Men Italia har ikke fått noen pause fra finansmarkedenes hardkjør – snarere tvert imot.

Onsdag skulle Mario Monti overta som regjeringssjef og legge fram sin regjering. Hvis han ikke lykkes med å gjenopprette tilliten til at landet har kontroll på sin gjeld, risikerer Italia å bli utestengt fra kredittmarkedene. Det har allerede blitt svært kostbart for landet å låne penger for å betale gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Italia er allerede på et vis forbi dette vendepunktet – tilliten har allerede sviktet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til NTB.

Dårlig tid

Professor Mario Monti (68), med fartstid som EU-kommissær, anses som svært kapabel, men markedene er likevel ikke overbevist om at han klarer å gjøre det som er nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Realiteten er at selv teknokrater i et demokrati må ha folket og parlamentet i ryggen. De nødvendige tiltakene er ikke noe lettere å få gjennom selv om det er teknokrater som står bak, sier Dørum.

Men Monti har dårlig tid. Han må snarest mulig styrke primærbalansen i Italias budsjett med flere hundre milliarder kroner ved å kutte utgiftene og øke inntektene for å skape tillit.

Tiltakene innebærer skattekutt for å stimulere vekst, salg av statsselskaper, økt pensjonsalder til 67 år innen 2026 og større fleksibilitet på arbeidsmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nødvendig å vise at landet er reformert for å styrke veksten, og i Italia må Mario Monti komme i gang med jobben, sier Jean-François Robin, strateg for obligasjoner i banken Natixis til nyhetsbyrået AFP.

Stadig mer akutt

Onsdag forklarte kilder til nyhetsbyrået Reuters at inngripen fra Den europeiske sentralbanken hindret renten på italienske gjeldsbrev i å stige til over 7 prosent. Obligasjonsrenter på dette nivået anses ikke bærekraftige på sikt og har tidligere tvunget Hellas og Irland til å be om krisehjelp.

– Situasjonen i markedene blir mer og mer akutt. Italia har passert rentenivåer vi ikke tror landet kan leve med på sikt, sier Dørum.

Det mest positive scenariet er at Monti kommer ut med en fornuftig budsjettpakke som de folkevalgte og befolkningen stiller seg bak, og som fører til større tillit, lavere renter og økt vekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsatt fall gir mistillit høyere renter, krav om å kutte enda mer og dermed enda større problemer med å skape økonomisk vekst, forklarer sjeføkonomen.

Spania bekymrer

Hellas' nye statsminister, Lukas Papademos, skulle onsdag gjennom en tillitsvotering i nasjonalforsamlingen. Han står overfor en enda større oppgave enn Monti, og samlingsregjeringen er allerede splittet i synet på den siste spareplanen.

Papademos må gjennomføre svært harde innstramminger for å få tilgang på den siste krisepakken fra EU verdt 1.000 milliarder kroner.

Presset har den siste tiden også økt på Spania, hvor en konservativ regjering etter alt å dømme overtar makten etter sosialistene etter søndagens valg.

Spania har slitt med sterkt økende lånekostnader de siste dagene. Men landet har vesentlig mindre gjeld enn Italia, og den største bekymringen er kombinasjonen av offentlig gjeld og privat gjeld i husholdninger og bedrifter. Dessuten sliter mange spanske banker tungt.

Den nye regjeringen må gjennomføre smertefulle sparetiltak, men samtidig gjøre noe med en arbeidsløshet på 21,5 prosent.

Les flere nyheter her