Meny

Økt frykt for fullkommen gjeldskrise

Spania var et av landene som opplevde en voldsom stigning i renten på statsgjelden. Her fra Madrid-børsen i går. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/CRISTINA QUICLER

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen er nå merkbar også for land med en antatt trygg økonomi. Den europeiske sentralbanken kjøper nå flere lands statsgjeld for å dempe frykten, ifølge markedsaktører.

 Frykten for en fullkommen gjeldskrise i Europa har økt betydelig de siste dagene. Politikernes forsøk på å hindre at krisen i de mest gjeldstyngede nasjonene i eurosonen skal spre seg til de andre landene i valutasamarbeidet har ikke ført frem.

Resultatet er at land som tidligere ble oppfattet som noen av de aller tryggeste økonomiene i verden nå får merke ringvirkningene av krisen.

- Nå er det flere renter som rører på seg, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Også trygge økonomier

Hellas, Portugal og Hellas har allerede måttet gi tapt for markedets manglende tillit til at de klarer å gjøre opp for seg. Oppmerksomheten rettes nå mot Spania, Italia og Frankrike. Tirsdag steg rentene på landenes statsgjeld kraftig.

- Vi snakker om de tre største landene i euroområdet utenom Tyskland. Og ikke nok med det, men til og med i Finland og i Nederland gikk rentene litt opp igår. Det er land som blir ansett som de sikreste av dem alle i tillegg til Tyskland. Det er en spredning, sier Wilhelmsen.

Må bidra til løsning

Grunnen er ikke nødvendigvis at markedet frykter at også disse landene skal få problemer med å betjene sin egen statsgjeld. Istedet kan årsaken være frykt for at landene til slutt blir nødt til å hjelpe de mest gjeldstyngede nasjonen ut av krisen.

- Det henger nok sammen med at mange tror at en løsning på krisen, der euroen bevares, krever det at de rikeste landene bidrar, sier Wilhelmsen.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Captial Markets peker også på at rentene på spansk og italiensk gjeld nådde kritiske nivåer tirsdag. I en auksjon av korte statspapirer klarte ikke Spania å selge alt de ønsket, mens italienske renter steg til over syv prosent.

«Hvis denne markedsstemningen vedvarer skal det mye til for å unngå nedskrivning av disse landenes gjeld», skriver Mork i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag.

Støttekjøp

Onsdag faller riktignok rentene på Italias statsgjeld merkbart i annenhåndsmarkedet. Bakgrunnen er trolig at Den europeiske sentralbanken (ESB) gjennomfører støttekjøp av landets obligasjoner for å dempe frykten i markedet.

- Det vi hører er at det er ESB som er inne og kjøper, sier Wilhelmsen.

Ifølge tv-kanalen CNBC sier tradere at sentralbanken også kjøper spansk og portugisisk statsgjeld onsdag.

Renten på italiensk gjeld med ti års løpetid faller rundt 25 basispunkter onsdag etter en oppgang på rundt 35 basispunkter dagen før. Rentene på spansk og italiensk statsgjeld faller også noe tilbake onsdag.

Les også:

- Exit Berlusconi og Papandreou hjelper ingenting

Derfor flykter investorene fra risikofond

Håp om ny italiensk regjering onsdag

Rentene som skremmer Europa

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært