Meny

Europas gjeld stadig tyngre å bære

Frankrikes president Nicolas Sarkozy varslet nylig tiltak for å opprettholde tilliten til landets økonomi. Men tirsdag måtte Frankrike betale nesten dobbelt så mye som Tyskland for å låne penger på finansmarkedene (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentene Italia, Spania og Frankrike må betale for å låne penger, fyker i været og nærmer seg raskt et nivå økonomer mener ikke er bærekraftig på sikt.

– Dette er som å se en togkollisjon i sakte film, sier en bankmann i London til Financial Times.

– Dette er et år mange ønsker å glemme. Ingen ønsker å ta risiko. Vi trenger støtte fra Den europeiske sentralbanken (ECB), men ECB sier nei, sier han.

Italia tippet igjen over grensen på 7 prosent tirsdag. Det var med slike renter Hellas, Irland og Portugal ble tvunget til å be om krisehjelp fra EU.

Eksperter tror heller ikke Italia vil være i stand til å håndtere sin gjeld på nesten 15.000 milliarder kroner hvis renten blir liggende så høyt i lengre tid.

Les: Venter rekordlav rente i Europa

Utviklingen er et klart tegn på at investorene i økende grad tviler på at mange av eurosonens land skal klare å betale tilbake gjelden sin.

Frankrike og Spania

Allerede i forrige uke ble Italia utsatt for et råkjør da renten på landets tiårige obligasjoner, eller gjeldsbrev, skjøt i været. Effekten av statsminister Silvio Berlusconis avgang ser dermed foreløpig ut til å bli begrenset.

Denne uken har også Frankrike og Spania opplevd sterkt stigende renter. Det betyr at det blir langt dyrere for landene å ta opp ny gjeld eller betjene gjeld som forfaller. Frankrike måtte tirsdag betale dobbelt så mye for å låne penger i ti år som Tyskland, som anses som den tryggeste økonomien i eurosonen.

Les: Sparing truer økonomisk vekst i eurosonen

– På grunn av bekymring ikke bare for Italia og Spania, men for hele Europas fremtid, ser investorene til Tyskland, sier Nick Stamenkovic fra RIA Capital Markets.

– Siden i forrige uke har ikke lenger eurosonen noe fungerende marked for statsobligasjoner, skrev kommentator Wolfgang Münchau allerede mandag i Financial Times.

Mot resesjon

Til tross for at Frankrike og Tyskland tirsdag la fram positive veksttall for årets tredje kvartal, tror de fleste analytikerne at de to landene og eurosonen som helhet snart havner i resesjon.

– Hvis vi ser fremover, peker flere stemningsbarometer på en betydelig nedgang i veksten. Det er mulig vi får en tilbakegang i økonomien mot slutten av året, sier økonom Carsten Brzeski i banken ING om Tysklands økonomi, eurosonens største.

Tyskland noterte en vekst på 0,5 prosent, mens tilsvarende tall for nabolandet Frankrike var 0,4 prosent i tredje kvartal.

– Dette kan være så bra som det blir for eurosonen, i det minste på kort sikt. Tilbakegang er svært sannsynlig i fjerde kvartal og slik vi ser det også i første kvartal av 2012, sier Howard Archer ved INS Global Insight i London.

ECB-sjef Mario Draghi har anslått at de 17 landene i eurosonen vil havne i en «mild resesjon» innen utgangen av året. Som helhet vokste eurosonen bare med 0,2 prosent i tredje kvartal, opplyste EU tirsdag.

Rammer også naboene

Sviktende vekst er nært knyttet til gjeldskrisen. I land etter land har høy statsgjeld tvunget fram kutt i offentlige utgifter og harde innstrammingstiltak. Det truer den økonomiske veksten, i og med at forbruket blir mindre og den økonomiske aktiviteten avtar.

Les: Norske finanssjefer tror krisen blir verre

Men å spare seg ut av en gjeldskrise kan være å skyte seg selv i foten, advarer analytikere. Dersom den økonomiske veksten stanser opp, blir gjelden nemlig enda vanskeligere å betjene. Dessuten smitter økonomisk tilbakegang i ett euroland over på de andre, fordi landenes økonomier er tett vevd sammen.

– Når Frankrike og Italia tilsynelatende drukner i gjeldskrisens malstrøm, har den tyske økonomien mistet sin immunitet. Innstrammingstiltak i Frankrike og Italia vil også ramme tyske eksportører, sier Brzeski. (©NTB)

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært