Meny

Sparing truer økonomisk vekst i eurosonen

MANGLER TILLIT: Frankrikes president Nicolas Sarkozy varslet nylig tiltak for å opprettholde tilliten til landets økonomi. Men tirsdag måtte Frankrike betale nesten dobbelt så mye som Tyskland, her representert ved forbundskansler Angela Merkel, for å låne penger på finansmarkedene. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Positiv vekst i Tyskland og Frankrike kan være en siste krampetrekning før hele eurosonen går inn i en økonomisk nedgangstid. Harde sparetiltak risikerer å kvele all vekst.

Tirsdag ble det lagt fram tall som viste at de to største økonomiene i eurosonen vokste svakt, men likevel noe sterkere enn ventet i tredje kvartal av 2011. Tyskland noterte en vekst på 0,5 prosent, mens tilsvarende tall for nabolandet Frankrike var 0,4 prosent.

Les også: Norske finanssjefer tror krisen blir verre

EU-kommisjonen anslo nylig en vekst på 0,5 prosent for hele eurosonen i 2012, men advarte samtidig om at det kan bli tilbakegang i stedet. Den nye presidenten i Den europeiske sentralbanken (ECB) og analytikere tror utsiktene for fjerde kvartal og 2012 er dårlige.

- Økonomisk tilbakegang

– Hvis vi ser fremover, peker flere stemningsbarometer på en betydelig nedgang i veksten. Det er mulig vi får en tilbakegang i økonomien mot slutten av året, sier økonom Carsten Brzeski i banken ING om Tysklands økonomi, eurosonens største.

ECB-sjef Mario Draghi har anslått at de 17 landene i eurosonen vil havne i en «mild resesjon» innen utgangen av året. Som helhet vokste eurosonen bare med 0,2 prosent i tredje kvartal, opplyste EU tirsdag.

Rammer også naboene

Den svake veksten er nært knyttet til gjeldskrisen. I land som Hellas, Italia, Portugal, Irland og Spania har høy statsgjeld tvunget politikerne til å vedta kutt i de offentlige utgiftene og harde innstrammingstiltak. Det truer den økonomiske veksten, i og med at forbruket blir mindre og den økonomiske aktiviteten avtar.

Men å spare seg ut av en gjeldskrise kan være å skyte seg selv i foten, advarer analytikere. Dersom den økonomiske veksten stanser opp, blir gjelden nemlig enda vanskeligere å betjene. Dessuten smitter økonomisk tilbakegang i ett euroland over på de andre, fordi landenes økonomier er tett vevd sammen.

Les også: Stoltenberg frykter ny nedgang i Europa

– Når Frankrike og Italia tilsynelatende drukner i gjeldskrisens malstrøm, har den tyske økonomien mistet sin immunitet. Innstrammingstiltak i Frankrike og Italia vil også ramme tyske eksportører, sier Brzeski.

Fransk uro

I Frankrike kunngjorde president Nicolas Sarkozys regjering i forrige uke sparetiltak for flere hundre milliarder kroner innen 2016 i håp om at finansmarkedenes tillit til landets økonomi ikke skal svikte.

Både for Sarkozy og eurosonen er det viktig at landet bevarer sin status hos kredittvurderingsbyråene som trippel-A-nasjon, noe som grovt sett betyr at tilliten til landets økonomi er på topp. Eurosonens redningsplaner for land i krise hviler i stor grad på at Frankrike beholder denne statusen.

Rentesprik

Et mye brukt mål på spenningen i euroområdet er omsetning av ulike lands gjeldsbrev, eller obligasjoner, målt mot tyske. Den siste tiden har rentespriket mellom franske og tyske obligasjoner økt kraftig, og tirsdag morgen steg den franske renten på innlån til 3,5 prosent. Det var ny rekord og innebar at landet måtte betale nesten dobbelt så mye som Tyskland for å låne penger.

Spania og ikke minst Hellas og Italia ser den samme utviklingen. Gapet mellom renten Tyskland og Frankrike måtte betale for å låne tirsdag, var rekordstort.

Privatøkonomi
Populært