Full boligbrems i Sverige og Danmark

Boligprisene har falt i Sverige de siste månedene, og markedet er enda tråere i Danmark. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Boligprisene har falt i Sverige de siste månedene, og markedet er enda tråere i Danmark. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har skjedd en kraftig oppbremsing på det svenske boligmarkedet som påminner om høsten 2008, ifølge en gjennomgang som di.se har foretatt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på eneboliger i Sverige falt tre prosent de siste tre månedene. Samtidig finnes det nå rekordmange objekter på markedet, mens antallet solgte boliger har falt kraftig.

- Vi har hatt svakt nedadgående priser i flere måneder og det er en sannsynlig vurdering at denne utviklingen vil fortsette, sier administrerende direktør Peeter Pütsep hos Svensk Fastighetsförmedling, til di.se.

- Generell uro

I oktober ifjor ble det omsatt 3.633 eneboliger i Sverige, mot 2.749 forrige måned, tilsvarende en negang på 24 prosent. Samtidig har antallet eneboliger til salgs økt med 32 prosent til 18.120 fra samme uke ifjor.

- Det finnes en generell uro om hvor den svenske økonomien, verdensøkonomien og børsen er på vei, sier Pütsep til avisen.

«Alle» vil selge først i Danmark

I Danmark er forholdene på boligmarkeder enda tråere enn i Sverige, og svært få kjøper nå ny bolig før den gamle er solgt. Ifølge en spørreundersøkelse som eiendomsmeglerkjeden Home har foretatt blant aktuelle boligselgere i Danmark, svarer hele 72 prosent at «salg av min nåværende bolig er den faktor som er viktigst for at de vil kjøpe bolig», skriver Søndagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen bekrefter en tidligere undersøkelse fra Dansk Eiendomsmeglerforening som viste at bare fem prosent i dag kjøper bolig før de har solgt sin nåværende. I Sverige er tilsvarende tall 60 prosent. En av årsakene til at få vil kjøpe før de har solgt, er at stadig flere risikerer å få mindre betalt for boligen enn de har i gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tap på 20 prosent

På Skjælland vil for eksempel fem prosent av eiere av parsellhus tape 20 prosent eller mer i forhold til kjøpsprisen hvis de skulle solgt i dag, skriver epn.dk. For selveierleiligheter er situasjonen enda verre, og halvparten ville fått et tap på over 20 prosent hvis de måtte selge i dagens marked.

- De fleste foretrekker fortsatt å kjøpe før de har solgt, hvis det er mulig og økonomien tillater det. Men danskene er blitt mer forsiktige og det samme er bankene, sier kommunikasjonssjef Mads Ellegaard i Home til business.dk.

Les også:

Danmark: Fikk 1,50 kr for nesten ny leilighet

- Naivt å tro at boligprisveksten skal fortsette

- Muligheten for en boligboble er absolutt tilstede

Saftig verditap for boligeiere i Danmark

Boligprisene i Danmark tilbake på bunnivå

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her