Meny

Norske finanssjefer tror krisen blir verre

KRISE: Gjeldsproblemene i eurosonen har skapt mye frustrasjon de siste ukene og månedene. Her fra børsen i Frankfurt. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nær hver tredje finansdirektør i større norske selskaper mener den økonomiske krisen vil forverre seg

Det viser en fersk undersøkelse i regi av den svenske banken SEB, skriver Dagens Næringsliv.

Så sent som i august var det bare i overkant av ti prosent som trodde det samme, og bare to prosent var like pessimistiske på samme tid ifjor. Nær 60 prosent av finansdirektørene tror vi fortsatt er midt i stormen, mens et klart mindretall tror vi er gjennom det verste.

- Det verste gjenstår

Finansdirektør Nils Petter Dyvik ruster rederiet Wilhelmsen for dårligere tider.

 - Jeg er blant dem som tror det verste ennå ikke har kommet. Analyser av tidligere gjelds- og bankkriser viser at det tar mange år før man er tilbake til normalen, for eksempel når det gjelder sysselsetting og boligpriser. At man kom så raskt tilbake etter krisen i 2008 skyldes at myndighetene satte iverk tiltak for å stimulere veksten. Dette ga umiddelbare resultater i økonomien, også for folks privatøkonomi. Men de fundamentale problemene ble ikke løst. Det ser vi ved at land og banker nå sliter, sier Dyvik til DN.

Utsatt krise

Dyvik sier krisen fra 2008 bare ble utsatt.

Finansdirektøren sier Wilhelmsen ikke har merket så mye til gjeldssituasjonen i Europa så langt, men at de er forberedt på at et turbulent finansmarked og forventet redusert global vekst antageligvis får en innvirkning på konsernets resultater neste år.

Tviler Trond Brandsrud, finansdirektør i Aker, er blant dem som tviler på at situasjonen vil bli verre ennå nå. Også han har deltatt i SEB-undersøkelsen:

– Vi står fortsatt i stormen. Om vi har det verste foran oss vet jeg ikke. Store deler av norsk næringsliv er godt posisjonert og har grunn til en viss optimisme. Men det makroøkonomiske bildet er i høyeste grad uavklart. Alle vil bli påvirket av hvordan makroøkonomien utvikler seg, sier Aker-toppen til Dagens Næringsliv.

- Ikke overrasket

Kredittanalytiker i SEB, Henrik Blymke, er ikke overrasket over de dystre forventningene:

– Det skal mye til at man ikke blir negativ til makrobildet. Flere og flere ser for seg store makroøkonomiske problemer, sier han.

SEBs norske sjef William Paus tror problemene i europeiske banker bekymrer:

- Hvis jeg skal trekke frem tre bransjer jeg tror merker krisen tydeligere, er det shipping, eiendomssektoren, hvor det har vært stort innslag av tyske banker, og energirettede selskaper, hvor de franske bankene har vært veldig aktive. Franske bankers fundingproblemer har kommet mye tydeligere frem enn tidligere, sier Paus til Dagens Næringsliv.

Les også:

- Stor risiko for mer kaos

Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse

- En krise på linje med Lehman Brothers - og vel så det

Dette kjøper proffene


Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært