Rammene klare for verdens største frihandelsavtale

USAs president Barack Obama ser for seg konkrete forhandlinger om en frihandelsavtale for APEC før neste toppmøte. Foto: Scanpix
USAs president Barack Obama ser for seg konkrete forhandlinger om en frihandelsavtale for APEC før neste toppmøte. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konturene av en frihandelsavtale for Asia og Stillehavsregionen er på plass, sier USAs president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om APEC

Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) består av 21 medlemsland: Australia, Brunei, Canada, Chile, Filippinene, Hongkong, Indonesia, Japan, Kina, Malaysia, Mexico, New Zealand, Papua Ny-Guinea, Peru, Russland, Singapore, Sør-Korea, Taiwan (under navnet kinesisk Taipei), Thailand, USA og Vietnam.

APEC-landene har til sammen 41 prosent av verdens befolkning, og står for mer enn halvparten av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP) og 44 prosent av verdenshandelen.

APECs primære målsetting er å fremme frihandel og økonomisk vekst i regionen, men organisasjonen har også begynt å involvere seg i sikkerhetsspørsmål.

(Kilde: NTB, APEC) (©NTB)

Ni land er blitt enige om de grove trekkene av Trans-Pacific Partnership (TPP)-avtalen, kunngjorde Obama søndag etter helgens økonomiske toppmøte for Asia og Stillehavsregionen (APEC) på Hawaii.

Til neste års APEC-toppmøte bør konkrete forhandlinger være i gang, sier Obama.

– Sammen kan vi vinne fremtidens markeder, sier han.

– Vi representerer nesten tre milliarder mennesker fra ulike kontinenter og kulturer, nord, sør, øst og vest, menn og kvinner av enhver tro, farge og overbevisning, var Obamas budskap til APEC-lederne.

Demme opp

Statslederne i APEC er ivrige etter å demme opp for en spredning av den europeiske gjeldskrisen, og håper at en frihandelsavtale kan bidra til å få fart i handelen og økonomien i regionen.

TPP-området kan komme til å omfatte halve verdensøkonomien og de fleste stormaktene utenom EU, deriblant verdens tre største økonomier – USA, Kina og Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina-forhandlinger

Forhandlingene om en slik avtale vil være krevende og vil bety at Kina overbevises til å signere en avtale om å følge internasjonale handelsregler.

Obama understreker at USA utålmodig i påvente av økonomiske endringer i Beijing.

USA anklager Kina for å manipulere verdien på valutaen yuan, noe som gir kineserne store handelsfordeler. Obama møtte Kinas president Hu Jintao lørdag og sendte en klar advarsel til Kina om å «følge reglene».

– Selv om yuanverdien økes vesentlig. vil det ikke løse problemene USA står overfor, repliserte Hu med henvisning til amerikanernes store gjeld.

Les flere nyheter her