Meny

- Dette ville dempet prisveksten ganske umiddelbart

Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann (foto: Scanpix).
Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann (foto: Scanpix).

Direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig mener han har svaret på hvordan boligprisveksten kan tøyles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les flere økonomisaker

Dnb stenger døren for nye kunder

Spår ny gullkule

Test av syv små bærbare

Italienere har mistet håpet

Færre byttet strømleverandør

Reguleringsplan for leiligheter i indre Oslo

I september 2007 vedtok bystyret i Oslo nye regler for leilighetsfordeling i indre by, det vil si Gamle Oslo, Grünerløkka, Torshov, Sagene, Nydalen og St. Hanshaugen. Hensikten med vedtaket er å få flere småbarnsfamilier til å bli boende i, eller å flytte til, sentrum av Oslo.

Ifølge vedtaket skal:

- Maksimum 20 prosent av nye leiligheter skal være på 40-50 kvadratmeter.

- Minimum 30 prosent av leilighetene skal være på 50-75 kvadratmeter.

- Minimum 50 prosent av leilighetene skal være på 80 kvadratmeter.

Krf, FrP og Høyre stemte imot vedtaket, mens SV, Arbeiderpartiet og Venstre stemte for.

Det siste året har boligprisene på landsbasis økt med hele ni prosent. Ifølge tall fra Prognosesenteret koster gjennomsnittsboligen i Oslo 4,3 millioner kroner, og det finnes knapt leiligheter til salgs i klassen 1 til 1,5 millioner kroner.

Samtidig øker renten på boliglån, og Finanstilsynet varsler om økt egenkapitalkrav til 15 prosent.

Ikke nok med det, tirsdag skrev DN.no at det siste halmstrået, nemlig muligheten til å søke toppfinansiering gjennom Husbankens startlån, nå også kan ryke.

Les saken: Strengere boliglånskrav kan ramme startlånet

Boligtaperne

Mye tyder altså på at de unge og uetablerte er taperne i dagens eiendomsmarked. Dette er en gruppe som stadig blir flere. Ifølge anslag fra Statistisk sentralbyrå kan vi vokse fra 4,9 millioner innbyggere ved inngangen til 2011 til 6,1 til 6,6 millioner i 2030. Særlig vil det bli mange flere førstegangsetablerere (20 til 35 år) fram mot 2020, og dersom prisutviklingen fortsetter kan de mest sannsynlig se langt etter å kjøpe sin egen bolig.

For å holde tritt med befolkningsveksten må det, ifølge partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret, bare i hovedstadsområdet bygges omtrent 50 prosent mer boliger enn det gjøres i dag.

Les saken: - Mangler over 500 boliger på Oslomarkedet i dag

- Årsaken til de høye boligprisene er at det ikke bygges nok små boliger, og løsningen på boligprisveksten må ligge i å bygge flere små boliger som fritas fra de mest rigide påleggene, sier Unge Høyre leder Henrik Asheim til DN.no.

Asheim får full støtte fra administrerende direktør Baard Schumann i boligbyggeren Selvaag Bolig

- Effekt innen et år

- Det bygges for få små leiligheter i dag. I Oslo er det bystyrets vedtak fra 2007 om arealregulering av nybygg som må ta skylden for den kraftige boligprisveksten, sier Schumann til DN.no.

Høsten 2007 vedtok bystyret i Oslo at bare 40 prosent av nye leiligheter kunne være toromsleiligheter, og at disse måtte være minimum 40 kvadratmeter.

- Resultatet av vedtaket er at når vi nå legger ut torormsleiligheter på nye prosjekter, blåser de unna med en gang. Nylig la vi ut et prosjekt hvor samtlige 44 toromsleiligheter ble utsolgt på en kveld. Det er klart dette presser prisene oppover, både på nye og brukte leiligheter, sier Schumann.

I dag er over 50 prosent av Oslos befolkning enpersonshusstander, ifølge Schumann. Selvaag-direktøren mener det burde bygges tre ganger flere toromsleiligheter enn det gjøres i dag.

- Dette ville dempet prisveksten ganske umiddelbart. Effekten ville nok vist seg innen et år, sier Schumann.

Unntak fra universell tilgjengelighet

På landsbasis mener Schumann kommunale pålegg gjennom plan- og bygningsloven er et vel så stort problem som arealreguleringen i hovedstaden.

- Vi skulle gjerne bygget flere toromsleiligheter, men generelt sliter vi med å klare de nye kravene i forhold til for eksempel tilgjengelighet for rullestolbrukere, sier Schumann.

I 2010 ble de såkalte TEK10-reguleringene tilført plan- og bygningsloven. TEK10 stiller en rekke byggtekniske krav til nybygg, blant annet om universell utforming.

- Det bør gjøres unntak for kravet om universell tilgjengelighet for leiligheter som er mindre enn 42 kvadratmeter. Dette kravet gjør at toromsleilighetene fort koster 200 000 kroner ekstra å bygge. Denne kostnaden er det kjøperen som må ta, sier Schumann.

For å oppfylle de byggtekniske kravene vil en leilighet som før var 36 kvadratmeter nå være 42 kvadratmeter, mener Schumann.

Tidligere har blant annet Norges Handikapforbund anklaget Selvaag Bolig for å drive «skremselsproganda». Boligbyggeren har hele veien tilbakevist disse påstandene.

Les saken: - Selvaag driver skremselspropaganda

Tror på politikerne

- Konsekvensene av TEK10 er økte byggepriser, men jeg tror det tar litt tid før folk ser hvordan dette virkelig påvirker prisutviklingen på boliger, sier Schumann.

Scumann sier det i tillegg er en stor utfordring at kravene også gjelder utenfor byggene, og at utbyggerne derfor får mindre ut av tomtene enn tidligere. Selvaag-direktøren tror imidlertid på forandring i fremtiden.

- Den siste tiden har vi fått mange signaler fra politikerne om at de begynner å få øynene opp. Politikerne hører mer på oss nå enn for to år siden.

- I sum er kravene voldsomme

Leder for Oslo byråd Stian Berger Røsland mener den lave produksjonen i forhold til behovet for boliger, spesielt i hovedstaden, er svært bekymringsfult.

- Det paradoksale med situasjonen i Oslo er at vi i dag har mellom 20.000 og 30.000 ferdigregulerte boliger og en prisvekst som er ganske betydelig, men allikevel bygges det ikke. All økonomisk teori skulle tilsi det motsatte, sier Røsland.

Ifølge Røsland er kravet om universell utforming et typisk eksempel på et pålegg som «i seg selv er fornuftig», men som gjør at produksjonen stopper opp.

- Vi trenger en større forståelse både i bystyret og i statlige myndigheter for at enkeltelementer det settes krav om kan virke fornuftige, men at summen av dem er for voldsomme. Kravene som stilles gjennom plan- og bygningsloven og kommunale vedtak er så kostnadskrevende at flere enn jeg bør være bekymret.

Les også:

Slik vil meglertopp redde boligmarkedet

- Oslo vil bli boligtaperen i 2030

Strengere boliglånskrav kan ramme startlånet

- Mangler over 500 boliger på Oslomarkedet i dag

TEK10 - Byggteknisk forskrift

Byggteknisk forskrift av 2010 er en forskrift til plan- og bygningsloven av 2008.

Byggteknisk forskrift inneholder nærmere utdypning og utfylling av bestemmelser i plan- og bygningsloven, blant annet:

*Energikrav. Forskriftene krever blant annet ventilasjonssystemer som gjenvinner varme, og at isolasjonstykkelsen i vegger, tak og gulv økes betraktelig.

*Ikke trapper Trinnfri adkomst er et krav. En del tomter i bratt terreng blir dermed ubyggbare, ifølge Selvaag Bolig. Boligens plassering vil i større grad bli styrt av adkomstkrav.

*Universell utforming Alle boliger skal ha stor nok gulvplass til at en rullestolbruker kan bevege seg rundt - både i gang, stue, soverom, kjøkken og bad. Alle boenheter skal ha minst ett bad tilrettelagt for rullestol.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:40 Kaketradisjonen er på vei ut17:18 Enrique ferdig som spansk landslagssjef16:51 Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50 Bred enighet om Oslopakke 316:25 Johan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03 Byggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56 Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25 Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22 Tyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20 Nesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24 Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15 Støre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11 Stor skepsis til vaksiner i Europa11:08 Sykehusstreiken trappes opp på nytt11:07 E. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44 – Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06 Fire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59 Kraftig økning i lakseprisen09:41 Platini: – Alt dette er fremmed for meg09:39 Human-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21 Trump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20 Skepsis til Facebooks nye valuta09:05 Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25 Herlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18 Vil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41 1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32 Optimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26 Måling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21 Rakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16 Dyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05 Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00 Hver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42 Kristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15 Abbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07 Dette skjer i dag05:47 Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43 Dette skjedde i natt05:35 Poengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21 Trikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19 Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52 Tilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Kan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus
Siste nytt
17:40Mat og drikkeKaketradisjonen er på vei ut17:18SportEnrique ferdig som spansk landslagssjef16:51KulturVincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50NorgeBred enighet om Oslopakke 316:25PolitikkJohan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03NorgeByggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56PengerHovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25NorgeAbbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22VerdenTyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20PengerNesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24Helse og livsstilFolkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15PolitikkStøre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11Helse og livsstilStor skepsis til vaksiner i Europa11:08NorgeSykehusstreiken trappes opp på nytt11:07NorgeE. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44Kultur– Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06VerdenFire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59PengerKraftig økning i lakseprisen09:41SportPlatini: – Alt dette er fremmed for meg09:39NorgeHuman-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21VerdenTrump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20PengerSkepsis til Facebooks nye valuta09:05VerdenNye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25SportHerlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18MotorVil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41Sport1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32PengerOptimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26PengerMåling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21VerdenRakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16SportDyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05NorgeAnsatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00VerdenHver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42SportKristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15NorgeAbbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07NorgeDette skjer i dag05:47VerdenKina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43NorgeDette skjedde i natt05:35SportPoengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21NorgeTrikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19NorgeStort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52SportTilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30PengerEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30PolitikkDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42PolitikkFNB størst i Bergen i ny måling03:08ReiseVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37PolitikkFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54PolitikkFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31PolitikkSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24KulturKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenKan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus
Populært