Meny

Dnb stenger døren for nye kunder

Leif Teksum som er DNBs konserndirektør holder hardere på utlånsmidlene (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNB holder fastere på utlånsmidlene og har stengt døren for nye bedriftskunder. De eksisterende kundene må regne med høyere renter.

- Vi er mer forsiktige nå enn vi var for noen uker siden, sier Leif Teksum, DNBs konserndirektør for utlån til storkunder, til Dagens Næringsliv.

For en snau måned siden la Norges Bank frem utlånsundersøkelsen, som viste at bankene siden sommeren var blitt mer tilbakeholdne med å låne ut penger til bedriftskunder. Samtidig varslet undersøkelsen at bedriftene måtte belage seg på at bankene ville bli enda mer tilbakeholdne fremover.

Nå bekrefter Teksum at Norges største bank holder hardere på utlånsmidlene og at døren nå er stengt for store bedrifter som ikke allerede har et kundeforhold til banken.

Årsaken er at det er varslet økte kapitalkrav for bankene. Banken må dermed enten hente inn mer kapital eller redusere veksten i utlånene for å møte nye krav. Teksum påpeker at det fortsatt ikke er bestemt hvordan nye krav skal implementeres i Norge og at det derfor er uklart hvilke konsekvenser kravene får for DNB.

- Så lenge vi ikke vet hvordan nye regler blir, er vi litt forsiktige. Vi er føre var, sier Teksum.

Dyrere lån

Samtidig som kapitalkravene øker, blir det stadig dyrere for bankene å låne inn penger som i neste omgang lånes ut til kunder. Sentralbanksjef Øystein Olsen sa på fredag at han har øynene åpne for at krisen i Europa skal smitte over til norske banker og gjøre kredittilgangen enda vanskeligere, noe som skjedde etter Lehman Brother-konkursen i 2008.

Teksum sier at DNB siden da bevisst har bedret likviditetssituasjonen. Mens gjennomsnittlig løpetid for DNBs innlån var under tre år i 2007, er løpetiden siden da økt til rundt syv år i snitt for nye obligasjonslån.

- Vi har i utgangspunktet en veldig god likviditetssituasjon. Det som skjer i Hellas og Italia gjør at markedene periodevis er stengt også for de skandinaviske bankene, og det er blitt dyrere. Men DNB har til tross for denne turbulente høsten, hentet flere titalls milliarder kroner i det internasjonale markedet de siste månedene, sier Teksum.

Konsekvensen er at bankens kunder må regne med å betale mer for sine lån.

Mindre pågang

Teksum sier også at pågangen fra norske bedrifter er mindre på grunn av krisen i Europa.

- Usikkerheten internasjonalt smitter inn. Det er ingen som tar store investeringsbeslutninger nå. Men dette varierer fra bransje til bransje, sier han, og påpeker at oljeleverandørindustrien går så det suser.

Les også:

Slik bestemmer Statoil hvem som får jobb

Større underskudd enn tidligere ventet i Hellas

Slapp bot på 700 - må ut med 23.700

Spår ny gullkule

Privatøkonomi
Populært