Meny

Spår ny gullkule

Hvis Den europeiske sentralbanken starter seddelpressen er det duket for ny bonanza i gullmarkedet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Den europeiske sentralbanken starter seddelpressen er det duket for ny bonanza i gullmarkedet.

Gullprisen har steget kraftig de siste årene ettersom den globale finanskrisen har utviklet seg. Toppen ble nådd på sensommeren med gullpriser på over 1900 dollar per unse mens snakk om en tredje runde med kvantitative lettelser fra Fed - såkalt QE3 - var på det heteste.

- Vi hadde en kjempeoppgang i gull på kombinasjonen av forventningen om økte problemer i Europa og QE3 i USA. Det dro gullprisen opp i 1900 dollar per unse. Så ble gullinvestorene skuffet over at det ikke kom noen lovnader fra den amerikanske sentralbanken om QE3 og gullprisen falt tilbake. Det var også en generell «sell off» i alle aktivaklasser og gull er et lite marked, så det skal ikke så mye til for å rive det med seg. At gull blir revet med i dragsuget i en «sell off» av andre aktivaklasser varer som regel ikke så lenge. Nå har gull kommet seg opp igjen i 1770 dollar på krisen i Europa, sier SEBs sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop.

Redningsaksjon kan gi gullrush

Gullprisen har steget ti prosent den siste måneden, men det kan være duket for ny kraftig oppgang i gullmarkedet.

Schieldrop mener løsningen på krisen i Europa er at Den europeiske sentralbanken (ESB) starter seddelpressen og annonserer at de er «buyer of last resort». Det vil presse EU-landenes lånerenter ned og sikre at land som Italia kan hente nødvendige penger i markedet til fornuftige priser.

- Løsningen på Europas problemer er at Den europeiske sentralbanken sier ordet «unlimited»; at ESB annonserer at de kjøper statsobligasjoner fra alle stater i EU som har problemer helt ubegrenset, sa Schieldrop til DN.no torsdag.

LES OGSÅ: Her er løsningen som kan tvinge seg frem

Hvis det skjer, er det duket for ny fest i gullmarkedet, tror Schieldrop.

- Risikoaversjon og trykking av penger virker positivt for gull, sier han og viser til at det var da den amerikanske sentralbanken innførte QE2 - den andre runden med kvantitative lettelser - ved å starte seddelpressen og kjøpe amerikanske statsobligasjoner, at gullprisen steg forrige gang.

- En del av de pengene havner i gull, gull blir likviditetsmottaker og da går gull opp i pris, forklarer Schieldrop.

Spår gull i 2200 dollar

- Det er i den fasen gull kommer til å gjøre det aller best. Man taper gullkjøperne som kjøper på risikoaversjon, men det vil komme mange nye kjøpere til som kjøper på grunn av lave renter og fordi det kommer mer penger inn i systemet. Det vil bringe masse likviditet ut i systemet og med fortsatt lave renter, er vårt hovedscenario at gull kan nå 2200 dollar per unse i fjerde kvartal 2012. Til sammenligning har gullprisen historisk vært oppe i 2300 dollar i realtermer.

- Så kulen i gull kommer til å vare en stund - trolig til slutten av 2012 - eller til man ser første tegn på at renteøkninger igjen kommer på banen. Gull gjør det dårlig når rentene stiger, så når man ser første tegn til at renten skal øke fordi økonomien går bedre, så vil det gå nedover med gullprisen. Men den siste oppturen i gull har vi fortsatt foran oss.

Les også:

Her er løsningen som kan tvinge seg frem

Slapp bot på 700 - må ut med 23.700

Advarer om ulevelig klode

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært