Meny

Eksperter tror Italia må ha hjelp – og vil få det:

Italienere har mistet håpet

Mange italienere frykter det som kommer når Berlusconi-æraen er over. Svært mange av landets borgere har mistet troen på landets politikere selv om Berlusconi nå skal skiftes ut. (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange italienere frykter det som kommer når Berlusconi-æraen er over.
Fakta om Italias økonomiske reformer

* Italia skal spare 59,8 milliarder euro – 463 milliarder kroner – gjennom budsjettkutt og skatteøkninger for å få budsjettet i balanse i 2014. Tiltakene innebærer at:

* Momsen økes fra 20 til 21 prosent

* Offentlige lønninger fryses til 2014

* Pensjonsalderen for menn heves fra 65 til 67 år

* Pensjonsalderen for kvinner i privat sektor skal gradvis økes fra 60 til 65 år

* Tiltakene mot skattesnyting skal styrkes. Det innføres en grense for kontantbetalinger på 2.500 euro

* Det innføres en spesiell skatt på energisektoren

* Firmaer får skattekompensasjon for å ansette unge lærlinger fra januar 2012 til desember 2016

(Kilde: BBC, Ritzau) (©NTB)

Eurokrisen har for fullt spredd seg til Italia, og analytikere er ikke i tvil om alvoret i situasjonen:

– Det vil være en katastrofe for hele Europa hvis Italia misligholder lånene sine og skulle forsvinne ut av eurosonen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han tror ikke det vil skje, men mener risikoen for et slikt scenario har økt.

Europeiske og italienske ledere klamrer seg nå til håpet om at en ny regjering i Italia skal gi økt tillit til landets økonomi og tilgang på nye lån.

Les: Euroen trues av kaos i Italia og Hellas

Men flere analytikere og økonomer NTB har snakket med, tviler på at det vil skje. De tror Italias naboland i eurosonen blir nødt til å stille seg bak landet og garantere for gjelden på 15.000 milliarder kroner.

Lite håp

Italias senat stemte fredag for de siste sparetiltakene. Statsminister Silvio Berlusconi har lovet å gå av når disse er godkjent av begge kamrene i nasjonalforsamlingene. Det skal være unnagjort innen søndag.

Tiltakene innebærer skattekutt for å stimulere vekst, salg av statsselskaper, økt pensjonsalder til 67 år innen 2026 og større fleksibilitet på arbeidsmarkedet.

Men mange italienere har mistet håpet, trass i Berlusconis avgang.

– Alle de som har vært nevnt som mulige kandidater til jobben, vil bare tenke på sine egne interesser, sier Daniela D'Antonio (24), som lever av å dele ut flygeblader.

– De kommer til å love oss det gode liv igjen, men det gode liv eksisterer ganske enkelt ikke lenger.

Les: IMF-sjefen krever avklaring i Italia

Butikkeieren Valentina Giusti (33) er glad for at Berlusconi går av.

– Jeg hater ham, både politisk og personlig. Men jeg har ikke mye håp om at situasjonen kan bli enkelt løst. Den er for komplisert, sier hun til nyhetsbyrået AFP i Roma.

Trenger hjelp

Trolig er imidlertid ikke Berlusconis avgang nok til å få Italia på fote igjen.

– Det går an å håpe at de politiske grepene og en ny regjering skaper mer tillit, men jeg tviler litt på det. Jeg tror spørsmålstegnet kommer til å være der, og da trenger de mer hjelp, sier Erik Bruce.

Han får støtte fra Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i First Securities:

– Det mest sannsynlige etter det vi har sett de siste par dagene, er at Italia er avhengig av hjelp fra sine nabostater eller Den europeiske sentralbanken (ECB).

Les: EU vil hjelpe kriserammet Italia

En mulighet er at ECB trapper opp sine støttekjøp av italiensk gjeld. I praksis betyr det at Italia får låne penger til en lavere rente enn den markedet tilbyr, og at nabolandene indirekte garanterer for landets gjeld.

– Det beste eurolandene kan gjøre, er å la ECB gå mer aktivt inn. Dette fremstår etter hvert som den eneste veien ut, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

– For Italia er det nemlig snakk om så store beløp at det bare er ECB som reelt sett har så mye penger, sier han.

Vil bli berget

Et mer varig system med overføringer fra rike land i nord til sørlige land har vært nevnt som en annen mulig løsning på eurokrisen, men Holden mener det er svært lite sannsynlig at Tyskland går med på dette.

Og ekspertene tror resten av eurosonen vil stille seg bak Italia for å unngå at landet misligholder sin gjeld.

– De kan ikke tillate at Italia misligholder lånene, fordi det kan gi en ny finanskrise med mulige effekter for hele verden, sier Bruce.

Et slikt mislighold vil kunne føre til en «Lehman Brothers-situasjon», med banker som må ta store tap, og fastfrosne kredittmarkeder.

Les flere saker fra ABC Penger

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært