Færre byttet strømleverandør

DYRT: Mange er opptatt av at strømmen har vært dyr de par siste vintrene, men de færreste tar seg bryet med å bytte strømleverandør. Foto: Colourbox.com
DYRT: Mange er opptatt av at strømmen har vært dyr de par siste vintrene, men de færreste tar seg bryet med å bytte strømleverandør. Foto: Colourbox.com

Den kalde vinteren førte ikke til noe rush av strømbytter. 13.500 færre byttet kraftleverandør de første tre kvartalene i år sammenlignet med året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om strøm

Strømsparing
Det er mange måter på spare strøm på. Du kan spare strøm med tiltak som er gratis, eller der innsparingen krever visse investeringer.

Skifte av strømleverandørDet er gratis og enkelt å bytte strømleverandør. Slik går du frem

Spotpris strøm
Her er en oversikt over de landsdekkende leverandørene.

KALKUATOR: Strømkalkulator
Her ser du hvordan strømprisen blir bygd opp, og hvor mye du må betale per år.

Les også:

Hafslund varsler gigantisk prishopp

Lokker med «gunstige strømavtaler»

1 av 2 vil gjøre strømkutt-tiltak

Velg riktig metode for energisparing

Nytt strømkart i Sverige kan snu opp-ned på prisene i Norge

163.000 private kunder byttet strømleverandør i løpet av de tre første kvartalene i år. Det er 13.500 færre enn i samme periode i fjor.

Særlig i årets andre kvartal var det mange færre bytter enn året før, faktisk var det hele 20 prosent færre som byttet strømleverandør i denne perioden sammenlignet med i 2010. Det viser leverandørskifteundersøkelsen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Reagerte på prishopp

Denne siste uken har oppmerksomheten rundt strømpriser og strømleverandører blusset opp igjen. Dette blant annet fordi Norges største kraftleverandør, Hafslund, varslet at de ville sette opp prisen på strøm med 35,8 prosent.

De fleste har fått med seg at denne sommeren og høsten har vært den våteste på mange år, og at vannmagasinene derfor er mye fullere enn de var på samme tid i fjor. Derfor var også reaksjonene på prishoppet voldsomme, og ifølge VG undersøkte tusenvis av nordmenn tirsdag muligheten for å bytte strømleverandør. Såpass mange var inne på Konkurransetilsynets nettsider denne dagen at nettsidens servere fikk problemer med å takle pågangen.

NTB meldte forøvrig senere denne uken at også andre strømleverandører (blant annet Fjordkraft og Salten Kraftsamband) ville sette opp sine priser - om enn ikke like mye som Hafslund.

- Sparer på å bytte

Forbrukerne fikk uansett øynene opp for at strømprisene kommer til å øke også denne vinteren, og at man altså står fritt til å bytte - både kontrakt og kontraktstype. Dette er også noe NVE oppfordrer til.

- Det er penger å spare på å bytte leverandør eller kontraktsform. Bor du på Østlandet og har et årlig forbruk på 20.000 kWh, kunne du spart over 1350 kroner ved å bytte fra en gjennomsnittlig standard variabel kontrakt til en gjennomsnittlig spotpriskontrakt. Det er ingen overraskelse at spotpriskontrakt viser seg å være billigst, da vi ser det i de fleste beregninger, sier Thor Erik Grammeltvedt, seksjonssjef i NVE, i en pressemelding.

Finn billigste leverandør

Å bytte strømleverandør er ingen stor jobb, men kan altså spare deg for tusenlapper årlig.

På ABC Penger finner du en oversikt over hvem som gir deg billigst spotprisavtale på strøm. Se Strømpriser spot-oversikten her

I denne artikkelen kan du lese hvordan du går frem for å bytte strømleverandør.

Du finner også oversikter over leverandører - og avtaler - på Konkurransetilsynet. Her har du dessuten muligheten til å se historiske sammenligninger, noe som kan vise om leverandørene har vært billige over tid eller om lav strømpris bare er et blaff.

Unngå forskuddsbetaling

Konkurransetilsynet har også en veileder som viser deg hvordan du kan sjekke prisene og hva de forskjellige avtalene går ut på, i tillegg til hvordan du bytter leverandør.

Grammeltvedt i Konkurransetilsynet minner også om forbrukermyndighetenes anbefaling om å velge en kraftleverandør som tilbyr etterskuddsvis fakturering. Årsaken til at du bør være forsiktig med forskuddsbetaling, er at dersom leverandøren går konkurs - og du har betalt forskudd på strøm for hele vinteren - risikerer du at forskuddet går tapt, i tillegg til at du må betale på nytt til ny strømleverandør.

Les også: Lokker med «gunstige strømavtaler»

Les mer om dine rettigheter og klagemuligheter på strømområdet på Forbrukerrådets nettsider.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy