Meny

Nordea tror på kraftig rentekutt

Katrine Godding Boye i Nordea Markets. Foto: Nordea

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i Europa gjør at Norges Bank kan komme til å kutte renten med 0,50 prosentpoeng, tror analytiker Katrine Godding Boye i Nordea.

- De siste dagenes eskalering av gjeldskrisen har gjort at vi nå venter at Norges Bank kutter styringsrenten med 0.50 prosentpoeng på møtet 14. desember, skriver analytiker Katrine Godding Boye i en morgenrapport fra Nordea Markets fredag.

Godding Boye viser til at anslagene i Pengepolitisk rapport var basert på et scenario der eurokrisen roer seg og kredittpåslagene går inn.

I forbindelse med rentemøtet i oktober signaliserte Norges Bank at den nye rentebanen forutsetter at det blir en løsning på den europeiske gjeldskrisen og at vekstutsiktene hos våre handelspartnere bedres.

Alternativt scenario

- Siden oktobermøtet er det ingen tegn til bedring, snarere tvert imot, skriver Godding Boye i morgenrapporten fra meglerhuset.

I det alternative scenarioet Norges Bank presenterte på rentemøtet fortsetter uroen i finansmarkedene, påslagene i pengemarkedet holder seg høye og lavkonjunkturen ute blir dypere og mer langvarig enn anslått. Ifølge dette scenarioet, der situasjonen i Europa ikke bedrer seg, skulle Norges Bank kutte renten med 0,25 eller 0,50 prosentpoeng i desember.

- Vi regner med at Norges Bank mener dette scenarioet gir en bedre beskrivelse på utviklingen siden oktober og at de dermed velger å kutte med 50 bp på møtet i desember.

Godding Boye vil heller ikke utelukke flere og kraftige kutt framover dersom eurokrisen eskalerer.

0,25 prosentpoeng

Analytikerne i Handelsbanken opprettholder sin prognose om at Norges Bank vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet i desember.

- Renteprognosen i pengepolitisk rapport var basert på en antakelse om at gjeldskrisen i Hellas ble løst uten store ringvirkninger på andre euroland. Forverringen av krisen de siste dagene har økt sannsynlighet for at det kan bli behov for enda større rentekutt, skriver analytikerne i morgenrapporten fra Handelsbanken fredag.

Sett i lys av situasjonen i Europa, tror analytikerne i Sparebank 1 Markets også på et rentekutt i desember.

- Dersom sentralbanken velger å sette ned styringsrenten i desember, tror vi dog det ikke blir med mer enn 0,25 prosent. Nå er det fortsatt ”lenge” til desember, og mye kan skje i markedene fram til da, skriver analytikerne i morgenrapporten fra Sparebank 1 Markets.

Les mer: Handelsbanken utelukker ikke kraftig rentekutt i desember

Les også:

Her er løsningen som kan tvinge seg frem

Han tar oppgjør med generasjon supermarked

- Oljefondet ender med en katastrofe

Les flere artikler fra ABC Penger her


Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært