Meny

Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse

Øystein Stray Spetalen tror spekulasjonsøkonomien vil dø. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tror krisen vil fortsette så lenge politikerne prioriterer finansøkonomien foran realøkonomien.

Storinvestor Øystein Stray Spetalen tror eurokrisen er seneste akt i et drama som begynte allerede i 1998, skriver Finansavisen.

Han tror krisen vil fortsette så lenge politikerne prioriterer finansøkonomien foran realøkonomien, og mener Italias kommende bankerott er åpenbar for alle som kan matematikk eller spekulerer med egne penger.

- Spekulasjonsøkonomien vil dø, ønsker å dø, la den dø, sier jeg, sier Spetalen til avisen.

Investoren mener man må tilbake til 1998, da hedgefondet Long Term Capital Management (LTCM) ble reddet fra kollaps, hvis man skal forstå eurokrisen. LTCM var ifølge Spetalen det første eksempelet på en finansinstitusjon som ble bedømt til å være «for stor til å feile».

- Da begynte galskapen

- Det var da galskapen begynte. De som hadde spekulert, eller lånt penger til dem som hadde spekulert, ble reddet i stedet for å tape penger, sier Spetalen til Finansavisen.

Spetalen mener dette løftet spekulasjonsøkonomien inn i en ny fase der sentralbankene på rekke og rad garanterte at enhver spekulasjonsboble ville bli møtt med at man drysset likviditet utover markedet. Samtidig har gjelden kunnet vokse og vokse.

Et slikt system vil ifølge Spetalen ikke kunne overleve.

Og alle sjeføkonomer og fagøkonomer som uttaler seg om krisen har superinvestoren lite til overs for. Hadde de kunnet noe om finansmarkedet hadde de tjent penger på kunnskapene sine, mens de i stedet sitter som lønnsmottakere i banker eller investeringsselskaper som er avhengige av at galskapen fortsetter, mener Spetalen.

Øystein Stray Spetalen er regnet som Norges fremste investor. Hans investeringsselskap Ferncliff hadde ved årsskiftet en balanse på 2,1 milliarder kroner, av dette var én milliard kroner bankinnskudd.

Les også:

Soros frykter total kollaps

- Katastrofen kommer

Italia-kollaps kan bli alle krisers mor

- En krise på linje med Lehman Brothers - og vel så det

Spetalen: Varsler slutten for kapitalismen (2010)

- Oljefondet ender med en katastrofe

- Jeg vet hvor mange syltelabber som prøver å stjele sånne penger

Spetalens nye forretningsplan: Vil tjene penger på «noen rike, tjukke jegere fra Oslo»

Les flere artikler fra ABC Penger her


Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært