Meny

Munch-museet forblir trolig på Tøyen

Planene om et nytt Munch-museum i Bjørvika blir høyst sannsynlig skrinlagt. Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppelederne i opposisjonspartiene i Oslo bystyre vil torsdag ettermiddag presentere et forslag som trolig innebærer at det nye Munch-museet i Bjørvika blir skrinlagt og forblir på Tøyen.

Når lederne for Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet de Grønne presenterer og signerer en avtale om museet i museets lokaler på Tøyen, innebærer det at det spansktegnede Lambda-prosjektet som skulle ligge i Bjørvika, etter all sannsynlighet er skrinlagt.

I forrige uke var det møte i Byutviklingskomiteen i Oslo bystyre. Komiteens nye leder, Jøran Kallmyr (Frp), sa da at hans parti åpner for et nytt Munch-museum på Tøyen.

Les også: Oslo Frp vil stemme nei til å flytte Munch-museet til Bjørvika

– Vi vil forslå overfor de andre opposisjonspartiene at vi ber byrådet utrede både Tøyen og Nasjonalmuseet som alternativer til et nytt Munch-museum, sa Kallmyr til Dagbladet.

Dermed er Tøyen-alternativet i prinsippet sikret et flertall. Byrådspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti har 28 representanter i bystyret, mens opposisjonen har 31.

Frp snudde

I forrige bystyreperiode gikk Fremskrittspartiet inn for Lambda, men snudde rett før valget og anbefalte heller en løsning på Nasjonalmuseet. De andre partiene i opposisjonen gikk alle sammen til valg på et nytt Munch-museum på Tøyen.

– T-banestasjonen på Tøyen skal rustes opp, og flere andre bygninger i området har planlagte oppgraderinger. Vi foreslår at det kan gjøres grep slik at hele området kan markedsføres som et «Munch-land», sa Kallmyr.

Samtidig påpekte han at Tøyen også er et område med sosiale problemer.

– Hvis vi kunne fått løftet hele området med en Munch-utbygging, vil vi kunne slå to fluer i ett smekk, sa han.

Les også:

Oslo Frp likevel for Munch-museum

Oslo Frp vil stemme nei til å flytte Munch-museet til Bjørvika

For dyrt

Grunnen til at Lambda er uaktuelt for Frp er at prosjektet er blitt for dyrt.

– Prislappen er blitt på 1,8 milliarder – før kvalitetssikring. All erfaring viser at etter en kvalitetssikring kan prisen øke med 25 prosent. I tillegg kan vi risikere milliardsøksmål på grunn av kompromisset som Riksantikvaren fikk gjennom med reduserte boligarealer i forbindelse med Lambda-utbyggingen. Prisen kan bli 4 milliarder, hevder Kallmyr.

Han tror heller ikke at det vil ta så lang tid som 5 til 10 år før et nytt museum står ferdig, slik Munch-museet har fryktet.

Les også: Munch-museet stenger hovedsalen

– Utredningene vil kunne være klare før sommeren neste år. Da vil vi kunne få et vedtak slik at arbeidet med nytt museum kan begynne allerede om et halvt år, sier Kallmyr.

Les også:

- Det nye Munch-museet kan bli skrinlagt

Nytt Munch-museum blir glasskoloss

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært