IMF-sjefen krever avklaring i Italia

Det internasjonale pengefondet IMFs sjef Christine Lagarde (bildet) ber om en rask avklaring på den politiske og økonomiske krisen i Italia. Usikkerheten etter at statsminister Silvio Berlusconi har kastet kortene og varslet sin avgang, skaper farlig usikkerhet i markedene, sa Lagarde i Beijing torsdag. De andre landene i eurosonen har ikke råd til å hjelpe italienerne ut av krisen. Foto: Scanpix
Det internasjonale pengefondet IMFs sjef Christine Lagarde (bildet) ber om en rask avklaring på den politiske og økonomiske krisen i Italia. Usikkerheten etter at statsminister Silvio Berlusconi har kastet kortene og varslet sin avgang, skaper farlig usikkerhet i markedene, sa Lagarde i Beijing torsdag. De andre landene i eurosonen har ikke råd til å hjelpe italienerne ut av krisen. Foto: Scanpix

Det haster med å få en avklaring på den politiske situasjonen i Italia, sier IMF-leder Christine Lagarde. Usikkerheten skaper farlig uro i markedene, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uklarheten etter at statsminister Silvio Berlusconi har varslet sin avgang, styrker frykten for splittelse i eurosonen, fremholdt Lagarde på en pressekonferanse i Beijing torsdag. Eurolandene har ikke råd til å hjelpe italienerne ut av krisen, mente sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les: Professor frykter full bankkrise mandag

– Det vi nå trenger, er først og fremst en politisk avklaring, framholdt IMF-sjefen. Hun påpekte at det ennå ikke er på det rene hvem som skal overta den politiske ledelsen i Italia, der Berlusconi onsdag varslet at han trekker seg fra aktiv politikk.

Hjelp

Lagarde understreket at IMF er klar til å gi kriserammede land som Italia og Hellas mer hjelp til å komme seg gjennom krisen. – Vi er forberedt på å spille den rollen pengefondets medlemsland forventer, sa hun.

Les: EU vil hjelpe kriserammet Italia

Men hun påpekte også at de økonomiske problemene har globalt omfang. For å løse dem må de store industrilandene i vest få til et bedre samarbeid med de såkalte nye vekstøkonomiene, det vil si nasjoner som Brasil, India og Kina, ifølge Lagarde.

– Kina er temmelig bekymret over gjeldskrisen i Europa, tilføyde hun. Lagarde har drøftet situasjonen med Kinas sentralbanksjef Zhou Xiaochuan og skulle senere torsdag møte statsminister Wen Jiabao.

Offensiv

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso krever en mer offensiv europeisk kamp mot krisen. Barroso mener alle EU-land bør innføre den felles valutaen euro, som ledd i kampen for et fullstendig sammenbrudd i valutasamarbeidet.

Les: - Statsministeravgang løser ikke gjeldsproblemer

– Å være med i eurosamarbeidet eller å arbeide for å komme med bør være selve definisjonen på et EU-land, framholdt Barroso i Berlin onsdag kveld.

– Utfordringen ligger i å utdype samarbeidet uten å skade de som ennå ikke er med, fortsatte han.

Ifølge Barroso må eurolandene se framover, i stedet for å forsøke å finne tilbake til en tidligere tilstand med ro rundt valutaen. Hvis den politiske viljen er til stede, kan EU bli verdensøkonomiens viktigste kraft, framholdt kommisjonens leder.

Les flere artikler fra ABC Penger her


Les flere nyheter her

Personvernpolicy