Test: Samsung Galaxy Tab 8.9

Samsung Galaxy Tab 8.9 16GB Wi-Fi og 3G. Foto: Amobil
Samsung Galaxy Tab 8.9 16GB Wi-Fi og 3G. Foto: Amobil
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårt favoritt-nettbrett har fått en lillebror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Samsung Galaxy Tab 8.9

Design, skjerm og menyer

Form: Nettbrett

Størrelse:230,9 x 157,8 x 8,6 mm

Vekt: 453 gram

Skjerm: PLS TFT, 8,9 tommer, 1280 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm

Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned

Inn-/utganger: Proprietær for lading og dataoverføring

Kortplass: Nei - krever tilleggsutstyr.

Menysystem: Android 3.1 Honeycomb

Firmware: 2.6.36.3

Pris: Fra 3500 kroner

Kort sagt:

dsad

– Virker solid

– Presis berøringsskjerm

– Enkle menyer

– Lang batteritid

dsad

– Noe refleks i skjermen

Apple kjemper med nebb og klør for å få stanset salget av Galaxy Tab 10.1. Lillebror Galaxy Tab 8.9 er tilnærmet identisk med 10.1, og bør ikke være mindre skremmende.

Det første vi legger merke til når vi løfter Galaxy Tab 8.9 ut av esken er at brettet er en del mindre enn Galaxy Tab 10.1. Skjermen er krympet med 22 prosent, men skjermoppløsningen er den samme. Dermed blir skarpheten enda høyere på denne modellen enn på storebroren. Ellers merker vi oss at designen er nesten kliss lik. De eneste forskjellene vi kan spore, ut over at størrelsen er forskjellig, er at høyttalerne er plassert i underkant av Galaxy Tab 8.1, og at lydutgangen er flyttet mot venstre på toppen av brettet.

Ellers viser testingen vår at produktene er så like at vi rett og slett kunne skrive hele denne artikkelen som en oppdatering av Tab 10.1-testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Apple har valgt 4:3-format på sine iPad-er, så går Samsung for widescreen-formatet 16:9, også på Galaxy tab 8.9. Dermed blir skjermen på Galaxy Tab 8.9 noe mindre enn på iPad, samtidig som oppløsningen er betydelig høyere. Men Tab 8.9 har ikke AMOLED-skjerm, slik Samsung bruker på sine heftigste mobiltelefoner.

Design

Samsung Galaxy Tab 8.9 har bunnpluggen plassert midt på langsiden, mens frontkameraet er plassert på motsatt side. Det betyr at brettet i utgangspunktet er ment brukt i breddeformat, på samme måte som en TV. Samsungs første nettbrett, Galaxy Tab 7, er til sammenlikning ment for stående format som en pocketbok. Det er også iPad, som i likhet med Galaxy Tab 7 har bunnplugg på den ene kortsiden. Alle de tre kan imidlertid vise bilde både i høyde og breddeformat, så den praktiske forskjellen ser du først når du skal plassere brettet i en dokk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samsungs nettbrett veier 453 gram og er med det hele 112 gram lettere enn Galaxy Tab 10.1. Tykkelsen er den samme på begge disse brettene, 8,6 mm.

Samsungs nettbrett kan til forveksling minne om en iPad, i alle fall så lenge brettet er avslått. Eller du kan si det minner om en av Samsungs egne fotorammer fra midten av 2000-tallet. Hvem som egentlig var først ute med denne designen er for tiden mat for advokater. Vi nøyer oss med å påpeke at det er likheter, men også forskjeller på de to. Samsung har ingen fysisk tast på fronten av sitt nettbrett, Apple har ingen logo på fronten av sitt. I tillegg kommer forskjellene i format og plassering av betjeningstaster.

Men begge har en bred sort kant på skjermen, og begge har en aluminiumsramme som omkranser brettet. På iPad er chassiset i ett stykke aluminium, mens det på Galaxy Tab 8.9 er plast på baksiden. Du får brettet i hvitt eller sort. Den hvite overflaten er litt glattere enn den sorte, men ellers handler det mest om smak og behag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukergrensesnitt og menyer

Brukergrensesnittet på Galaxy Tab er Honeycomb (Android 3.1). Samsung kjører sitt eget TouchWiz UX-brukergrenesnitt på toppen av dette. Dermed blir brukergrensesnittet temmelig likt det du finner på Samsungs Android-mobiler.

I utgangspunktet har du fem startskjermer som du kan fylle med snarveier og miniprogrammer, såkalte Widgets. På Galaxy Tab 8.9 har du i tillegg såkalte miniwidgets. Disse kan du hente opp fra en menylinje i bunnen av skjermen, og på den måten kan du fra et hvilket som helst program raskt sjekke kalenderen, se verdensklokke, åpne kalkulator, sjekke hvilke programmer som er i bruk eller betjene musikkspilleren, for å nevne noe. Du kan ikke selv bestemme hvilke miniwidgets som skal ligge klare i bunnen av skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statusbar for nedlastinger, batteri, klokke og nettforbindelser ligger nede til høyre på skjermen, og trykker du på denne, så dukker en større oversikt opp. Her kan du raskt bytte nettforbindelser, justere lys og lyd eller gå til brettets innstillingsmeny.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nede i venstre hjørne er det en del snarveier du raskt vil lære deg å bruke. Det er nemlig her du må trykke for å komme til startskjermen, hente opp en liste over programmer som kjører i bakgrunnen, eller velge deg bakover i menyene. I tillegg finnes en funksjon som lar deg dumpe skjermbildet til en bildefil som du kan dele med andre.

Oppe til høyre på skjermen er det to ikoner. Det ene åpner oversikten over alle appene på bretttet, mens den andre er et plusstegn du berører om du vil endre innholdet på startskjermene.

Oppe til venstre har du snarvei til Google-søk. Her kan du også søke med stemmekommando, men denne er foreløpig ikke tilpasset norsk språk.

Innstillinger

Galaxy Tab 8.9 kan enkelt brukes uten at du behøver å sette deg inn i bruksanvisningene. Men mulighetene for å gjøre personlige tilpasninger er svært mange, og dette kan kanskje virke overveldende på noen. Her er det imidlertid bare å prøve seg frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et par ting er det greit å være oppmerksom på første gang du skal bruke brettet. For det første bør du ha Wi-Fi tilgang eller SIM-kortet i brettet når du setter det opp. Hvis ikke vil du ikke få lagt til kontoer som skal synkroniseres under oppstartsprosessen. Du kan imidlertid velge å gå tilbake til dette senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velg også å sette tidssone når du stiller dato og tid. Selv om du har valgt Norsk som språk, så må du fremdeles sette tidssone og skrivespråk manuelt. Denne prosessen krever ikke mange tastetrykk, men det burde i utgangspunktet vært samsvar mellom språket på enheten, tidssone og layout på tastaturet. Så får de heller endre det manuelt, de få som måtte ha behov for det.

Om du ikke retter tidssonen på nettbrettet, så vil alle avtaler i kalenderen bli forskjøvet. Det retter seg imidlertid når du korrigerer tidssonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så snart brettet er satt opp med en Google-konto (registrer en gratis om du ikke allerede har), så vil du kunne sende og motta e-post, i tillegg til å laste ned innhold fra Android Market. Du kan også legge til andre kontoer du ønsker å synkronisere, som Exchange, Facebook eller Twitter, i tillegg til at du kan ha flere Google-kontoer.

Les mer fra testen:

Teknologi og funksjoner

Multimedia

Konklusjon

Storebroren til Samsung Galaxy Tab 8.9 heter Galaxy Tab 10.1, og er etter vår oppfatning det beste nettbrettet på markedet i dag. Den eneste vesentlige forskjellen mellom disse brettene er skjermstørrelsen. Spørsmålet du må stille deg er om skjermen på 8,1 tommer er stor nok. Vi har brukt 8,9 tommer og 10,1 tommer om hverandre en stund, og er kommet til at 8,9 tommer fungerer greit, men at 10,1 tommer gir en litt bedre brukeropplevelse (antallet bildepunkter er det samme). Men 8,9 tommeren er lettere å hanskes med, og virker mindre påtrengende ved bruk på steder der du kan komme ubehagelig tett på fremmede personer, som på på tog, buss eller fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om skjermene på Galaxy Tab 8.9 har høyere oppløsning enn på Apples iPad 2 er vi også her litt usikre på om det er tilstrekkelig til å kompensere for at iPad 2 har større skjermflate. Begge brettene fikser nettsurfing, multimediefiler, kontorapplikasjoner, navigasjon, chat, e-bøker og spill på en helt grei måte, mens ingen av dem kan skryte på seg å være særlig gode på kamerafronten. Men Galaxy Tab 8.9 koster en del mindre enn iPad 2.

Den lave vekten på Galaxy Tab 8.9 bidrar også til at vi opplever dette brettet som mer hendig enn Galaxy Tab 10.1 og iPad 2.

Utenforliggende forhold

Kort sagt går forskjellene mest på de tradisjonelle skillene mellom Apples lukkede hage, og Googles åpne jungel. For noen vil enkelheten og stålkontrollen Apple har med sine nettbrett og applikasjoner gi en tilfredsstillende brukeropplevelse. For andre vil ønsket om å kunne dele filer og gjøre produktet mer personlig være av større verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort sagt er iPad litt mer oversiktelig og litt mer polert, mens du har noe bedre teknologi og flere muligheter om du velger Galaxy Tab 8.9.

En enkel PC

Denne tastaturløsningen fungerer via Bluetooth, og er integrert i et omslag. Fin å ha når du reiser.

For noen vil en Galaxy Tab 8.9 kunne erstatte en bærbar PC. Kjøper du i tillegg en tastatur-dokk eller et Bluetooth-tastatur, så blir forskjellene minimale. En bærbar PC vil ha mer lagringsplass og kraft til å kjøre mer avanserte spill og tyngre programmer. Samtidig vil en bærbar PC ikke kunne måle seg med Galaxy Tab 8.9s enkelhet, øyeblikkelige oppstart og fantastiske batterikapasitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremdeles kan du ikke utføre alle nettbaserte oppgaver på et nettbrett, blant annet fordi det ikke er støtte for Java i nettleseren. Enkelte videotjenester er heller ikke optimalisert for nettbrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjermen på Galaxy Tab 8.9 er svært skarp og lyssterk, og vi har under testperioden forsøkt å jobbe på brettet utendørs i sollys. Det fungerte rimelig bra, selv om det blir en del refleks i det blanke skjermglasset.

Underholdning

Å se film på Galaxy Tab 8.9 blir nesten som å se film på PC. Skjermen er langt mindre enn på PC-en, men til gjengjeld er betraktningsavstanden kortere. Dessuten er det lettere å frakte med seg et nettbrett, og du slipper oppstartstid. Overføring av filer fra PC til nettbrett via en USB-kabel går raskt, men sluker også mye av det begrensede minnet.

Galaxy Tab 8.9 har en god skjerm, lav vekt og bra batterikapasitet, sammenliknet med nettbrett som Asus Eee-pad og Motorola Xoom. At prisen på nettbrettet faktisk er lavere enn på selskapets dyreste Android-mobiler gjør at det for enkelte antakelig vil være like lurt å kjøpe en billig mobiltelefon, og heller bruke resten av pengene på dette nettbrettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men en ting kommer du ikke unna; selv om Galaxy Tab 8.9 er mindre enn Galaxy Tab 10.1, så går den fremdeles ikke ned i jakkelomma.

Konkurrenter

Her er noen alternativer du også kan vurdere:

Galaxy Tab 10.1. Dette er nøyaktig samme brett med 22 prosent større skjerm, og noe høyere pris enn Galaxy Tab 8.9.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asus Eee Pad Transformer. Denne er tyngre enn Samsung Galaxy Tab 8.9, og har litt svakere batteri. Kan kobles til et tastatur som gir økt batterikapasitet og får nettbrettet til å minne om en bærbar PC. Tilsvarende løsning finnes i en omslag til Galaxy Tab 8.9, men da er brettet og tastaturet koblet sammen med Bluetooth.

Motorola Xoom. Dette brettet har 32 GB minne, mot Samsungs 16 GB (versjonen som selges i Norge). Brettet er en god del tykkere og tyngre enn Galaxy Tab 8.9. Da vi testet Xoom var programvaren noe umoden, men med oppdatert programvare vil det kunne hente seg inn en del. Prosessor og brikkesett er det samme som i Samsungs nettbrett. Det har også støtte for minnekort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

iPad 2. iPad 2 er et brett det er enklere å komme igang med, samtidig som det har lavere skjermoppløsning og visse begrensninger knyttet til hva Apple vil la deg bruke brettet til. Dette brettet kan du få med opp til 64 GB minne. Velger du 16 GB, slik du har i Galaxy Tab 8.9, så blir prisforskjellen noe mindre enn om du velger en versjon med mer minne.

Samsung Galaxy Tab 8.9 er ikke perfekt på alle områder. Den lave prisen, den gode skjermen og det hendige formatet berger likevel en toppkarakter for brettet.

Les flere nyheter