Meny

EU vil hjelpe kriserammet Italia

KRISE: Silvio Berlusconi etterlater seg et land i dyp krise når han går av. Her fra en avstemning i det italienske parlamentet tirsdag. Foto: Scanpix/EPA/ALESSANDRO DI MEO

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjekursene raser, og rentene på statsgjelden går gjennom taket i Italia. Fagfolk fra EU og den europeiske sentralbanken ECB skal nå forsøke å hjelpe italienerne ut av krisen.

Hovedindeksen på børsen i Milano falt onsdag med over 3 prosent etter at statsminister Silvio Berlusconi varslet at han går av. Renten på italienske statslån med ti års løpetid økte i formiddagstimene til 7,35 prosent.

Les også: - Statsministeravgang løser ikke gjeldsproblemer

I dag tidlig var det oppgang på de europeiske børsene - et oppsving ekspertene tolket som lettelse etter at Berlusconi sa han ville trekke seg fra statsministerposten. Men allerede på formiddagen falt aksjekursene igjen, ikke bare i Italia, men også de andre store børsene.

- Tilliten forsvant

Londons FTSE 100-indeksen som steg med 0,83 prosent onsdag morgen, lå plutselig 1,11 prosent under. DAX 30-indeksen i Frankfurt som først klatret med 1,42 prosent, stupte like mye i minus. Og i Paris dalte aksjeverdien fra positive 0,85 prosent på morgenkvisten til negative 1,68 prosent på formiddagen.

– I løpet av svært kort tid forsvant markedets tillit til at landet finner en løsning på de økonomiske og politiske problemene, kommenterte DN.no.

Rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities beskrev utviklingen som svært alvorlig.

Alarm i Brussel

En av de store taperne på børsen var Berlusconis medieimperium Mediaset, som ble rammet av et fall i aksjekursen på rundt 10 prosent.

Berlusconi bekreftet onsdag at han ikke stiller som kandidat ved nyvalget som ventes holdt i februar neste år. Han etterlater seg et land i dyp krise, og faren for et økonomisk sammenbrudd i Italia har utløst katastrofealarm i Brussel.

Utsendinger fra EU og ECB kom onsdag til Roma for å holde møter med italienske politikere og tjenestemenn. Samtalene skjer i henhold til en avtale om kontroll med Italias økonomi som Berlusconi godtok på G20-toppmøtet i Frankrike i forrige uke.

Les også: Vil overvåke Italias økonomi

Reformer i stampe

De andre lederne for G20, en gruppe som samler EU og 19 store industriland, fikk Berlusconi til å love reformer i de italienske pensjonsordningene og til å framskynde salget av statlig eiendom. Men reformarbeidet er blitt stående i stampe.

Dette har skapt sterk frustrasjon i Tyskland og andre EU-land. Frustrasjonen har utviklet seg til frykt etter at Hellas har havnet på randen av konkurs, og Italia – som har EUs fjerde største økonomi – også fikk akutte økonomiske problemer.

Analytikere sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at Italia nærmer seg samme situasjon som Hellas, Irland og Portugal, som har måttet be om krisehjelp for å løse problemene. Men fordi den italienske økonomien er så stor, kan det rett og slett bli for dyrt å redde den.

Les også:

Exit Berlusconi

Les flere artikler fra ABC Penger her

 

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært