- Statsministeravgang løser ikke gjeldsproblemer

AVGANGSKAMERATENE: Både Italias statminister Silvio Berlusconi og Hellas' statsminister George Papandreou går av etter sterkt press. Men problemene er på ingen måte løst nå, mener analytikere. Foto: Scanpix
AVGANGSKAMERATENE: Både Italias statminister Silvio Berlusconi og Hellas' statsminister George Papandreou går av etter sterkt press. Men problemene er på ingen måte løst nå, mener analytikere. Foto: Scanpix

Markedet er langt fra overbevist om at Berlusconis varslede avgang løser den italienske gjeldskrisen. - En pengelens, gresk regjering på oppsigelse og et politisk Italia i vakuum er en farlig kombinasjon, mener sjeføkonom Steinar Juel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Silvio Berlusconi varslet tirsdag kveld at han går av etter at han mistet flertallet i underhuset i Parlamentet i en rutineavstemning om fjorårets statsregnskap.

Markedet er imidlertid langt fra overbevist om at det løser problemene som landet har med enorme statsgjelden. Renten på italiensk statsgjeld fortsetter videre opp onsdag.

Rekordrente

Italiensk statsgjeld med fem års løpetid omsettes nå i markedet med en rente på 7,12 prosent, det høyeste siden landet ble medlem av eurosamarbeidet i 1999. Renteoppgangen reflekterer at usikkerheten rundt den videre utviklingen i italiensk økonomi bare øker.

«Berlusconis avgang er en nødvendig men ikke tilstrekkelig betingelse for at finansmarkedene skal få tilbake tilliten til Italias evne til å betjene sin statsgjeld», skriver sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Frykter kollaps

I markedet for forsikring mot mislighold av gjeld, det såkalte CDS-markedet, prises det nå inn en sannsynlighet på 37,05 prosent for at landet vil misligholde gjelden.

Selv om Berlusconi har varslet sin avgang har han gjort det klart at han ikke går av før Parlamentet har vedtatt en krisepakke som tilfredsstiller kravene som EU og Den europeiske sentralbanken ESB har stilt.

«Det var klokt at han venter til krisepakken er komme gjennom parlamentet, noe som trolig skjer neste uke», skriver Juel i rapporten fra Nordea Markets.

Midlertidig ekspertledelse

Hva som skjer etter den tid er usikkert. Berlusconi har i realiteten to valg. Selv ivrer han for å skrive ut nyvalg der han selv kan komme til å stille som kandidat igjen.

«Det kan gi ham en sjanse til å komme tilbake. Men det kan også skape kaos fordi dagens opposisjonspartier har problemer med å bli enige med hverandre», skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets.

Han mener den mest konstruktive løsningen vil være det andre alternativet, som er et forretningsministerium ledet av eksperter som har makten på midlertidig basis. Makroøkonom Ole André Kjennerud i DnB Nor Markets peker på at italienerne er langt fra ukjente med en slik styreform etter å ha brukt den i både 1993 og 1994.

Kan ta lang tid

Dersom det blir et nytt valg til nasjonalforsamlingen kan det skje tidligst 45 dager og senest 75 dager etter at presidenten offisielt oppløser parlamentet.

«En langtekkelig prosess vil være det minst gunstige for markedet, som hittil har sett ut til å ha hatt en egen risikopremie på Berlusconi og hans mange uttalelser», skriver Kjennerud i morgenrapporten fra DnB Nor Markets.

Han understreker at de underliggende problemene i Italia på ingen måte er løst.

«Den økonomiske veksten for 2012 ventes å være meget svak, og konsensus venter ned mot null prosent i 2012. Det skal lite til før man har en ny resesjon. Betydelige innstrammingstiltak som er nødvendig for å få ned gjelden, som utgjør om lag 120 prosent av bnp, vil gjøre jobben vanskeligere å få veksten i gang. Italiensk industri sliter for tiden», skriver Kjennerud som viser at innkjøpssjefindeksene for Italia de siste månedene har falt mest blant de største landene i eurosonen.

Farlig kombinasjon

Rentene på den italienske statsgjelden begynner å nærme seg faretruende høye nivåer og ligger nå på samme nivå som da Portugal, Irland og Hellas måtte søke om nødhjelp fra EU og IMF. Samtidig fortsetter den uavklarte situasjonen i Hellas å prege markedene. Rentene på den gresk gjeld stiger også onsdag.

«Rentedannelse på greske statsrenter er en vits, 32 prosent på tiårs statslån. Aksjemarkedene i Europa var opp, de forskutterte nok Berlusconis avgang. En pengelens gresk regjering på oppsigelse og et politisk Italia i vakuum er en farlig kombinasjon», skriver sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets.

- Går mot mislighold i Hellas

Han viser til at Hellas går mot mislighold senest i desember dersom landet ikke får neste utbetaling på åtte milliarder euro fra kriselånet som EU og IMF ga dem ifjor. Pengene kommer ikke på plass før Hellas har fått en handlingsdyktig regjering som forplikter seg til å følge opp kravene fra EU og IMF.

«Ryker Hellas nå mens Italia driver uten et klart politisk lederskap står fortsatt eurosamarbeidet i fare. ESB vil fortsatt en stund kunne foreta støttekjøp av italienske statsobligasjoner, men kan vanskelig stå i mot den flodbølgen av obligasjonssalg som kan komme», skriver Juel.

Les også:

VIDEO: Her har han innsett nederlaget

Berlusconi går av

Se hva Berlusconi skrev

Berlusconi mistet flertallet i nasjonalforsamlingen

Les flere artikler fra ABC Penger her


Les flere nyheter her

Personvernpolicy