Sigbjørn Johnsen fortalte EU om «pæeng på bok»

FINANSMINISTERMØTE: Sigbjørn Johnsen valgte å snakke om arbeidsledighet og oljefond da han møtte EUs finansministre. Arkivfoto: Fredrik Varfjell (Scanpix)
FINANSMINISTERMØTE: Sigbjørn Johnsen valgte å snakke om arbeidsledighet og oljefond da han møtte EUs finansministre. Arkivfoto: Fredrik Varfjell (Scanpix)

Men lav arbeidsleidsledighet er det viktigste, mener finansministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igår ruslet finansminister Sigbjørn Johnsen inn på møtet med EUs finansministre og slo fast at Norge har «pæeng på bok», men at det viktigste både for oss og EU er lav arbeidsledighet, skriver Dagens Næringsliv.

Ecofin-møtet i Brussel er eneste gang i året en norsk finansminister får delta i møte med alle EUs finansministre.

Hellas lyttet ikke

– Det jeg snakket om var ledighet blant ungdom og ledighet i sin alminnelighet. Jeg mener det er behov for i fellesskap bygge mer fremtidshåp for ungdom i Europa, fortalte Sigbjørn Johnsen etter møtet igår.

Men både den italienske finansministeren Giulio Tremonti, med 12.275 milliarder kroner i gjeld, og den greske finansministeren Evangelos Venizelos, med 2.681 milliarder kroner i gjeld, hadde forlatt lokalet da Johnsen med 3.100 milliarder «på bok» entret ministerrådsbygningen.

Arbeidskraft viktigst

Sigbjørn Johnsen, som også var finansminister i Gro-regjeringen på 1990-tallet, var sentral i oppbyggingen av dagens pensjonsfond, og har på sin hedmarksdialekt hele veien understreket hvor viktig det er å ha «pæeng på bok».

– Du fikk formidlet viktigheten av «pæeng på bok»?

– Jo, jeg sa forsåvidt det. Jeg sa at Norge har mye penger på bok, men samtidig så understreket jeg at den største kapitalen alle land har er arbeidskraften. Selv i Norge er arbeidskraften verdt 10–12 ganger mer enn det vi har på bok. Men det er viktig å ha begge deler, sier Johnsen til Dagens Næringsliv.

Stor ungdomsledighet

Den norske finansministeren understreker at ledigheten i Europa vil gjøre situasjonen ytterligere alvorlig.

– Ungdomsledigheten er over 20 prosent i euroområdet. 29 prosent i Italia, 43 prosent i Hellas og 48 prosent i Spania. Over lang tid så vil disse landene miste deler av sin økonomiske produksjonsevne, sier han.

Norge vil rammes

Finansministeren er helt klar på at gjeldssituasjonen i Europa kan få betydelige konsekvenser for Norge.

– Det som er helt sikkert er at Norge ikke vil gå skadesløse ut av gjeldskrisen i Europa. Det ene scenariet er at eksportindustrien vil slite både med manglende etterspørsel, fare for høy kronekurs og lavere kostnadsnivå hos konkurrenter i Europa.

Les også:

Johnsen: Italia-krisen må løses politisk

Da «vil folk begynne å elske EU igjen»

EU er svært bekymret for situasjonen i Italia

Se hva Berlusconi skrev

Les flere artikler fra ABC Penger her


Les flere nyheter her

Personvernpolicy