Meny

Regjeringskilde: Papademos blir ny statsminister

NY REGJERINGSSJEF? En ny gresk statsminister er ennå ikke på plass, men ifølge regjeringskilder blir det forhåndsfavoritten Lukas Papademos. Foto: Polaris

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidet med å finne en ny gresk statsminister har tatt lengre tid enn ventet. Men nå sier en gresk regjeringskilde at jobben går til teknokraten Lukas Papademos, som på forhånd har vært ansett som favoritt.
Fakta om den siste utviklingen i Hellas

* I oktober ble EUs ledere samt private långivere enige om ettergi rundt 30 prosent av Hellas statsgjeld på 350 milliarder euro, 2.700 milliarder norske kroner.

* Til gjengjeld stilte de krav om at Hellas må redusere budsjettunderskuddet til under 3 prosent av bruttonasjonalprodukt innen 2014.

* Blant tiltakene for å nå målet er salg av statlige eiendeler, reduserte pensjoner og lønninger, kutt i den offentlige arbeidsstyrken og tiltak for å øke skatteinntektene

* 31. oktober utlyste statsminister Giorgos Papandreou en folkeavstemning om krisepakken.

* Den planlagte folkeavstemningen ble møtt med stor motstand både i hans eget parti og fra opposisjonen, som krevde nyvalg.

* 2. november ble folkeavstemningen framskyndet fra januar til begynnelsen av desember. Dagen etter sa Papandreou at den blir avlyst hvis opposisjonen støtter EUs kriseplan.

* EU og IMF har gjort det klart at det ikke blir noen ettergivelse av gjeld eller ny utbetaling før planen er vedtatt. Hellas' neste avdrag på gjelden forfaller 15. desember, og uten utbetaling vil landet da være konkurs.

* 7. november ble det kjent at Hellas' to største partier var enige om å danne en samlingsregjering. Avtalen innebærer at Papandreou går av som statsminister.

Kilde: NTB

Frykten for at regjeringssamarbeidet mellom landets to største partier skulle smuldre opp, økte etter at partilederne ikke greide å bli enige om en ny statsminister mandag kveld.

«I dag er det siste sjanse for de to viktigste partiene», heter det i en leder i avisen Ta Nea tirsdag.

En talsmann for det konservative partiet Nytt demokrati sier også at en ny statsminister må på plass i løpet av dagen og at man nå venter på kunngjøringene. Han opplyser samtidig at det er enighet om at regjeringen ikke bare skal bestå av eksperter, men også politikere fra de to partiene.

Enkelte greske aviser spekulerte tirsdag på hvorfor forhandlingene ikke har gått så raskt som ventet, og det ble reist spørsmål om hvorvidt Papademos hadde stilt krav som politikerne ikke var villige til å gå med på.

Papademos ankom mandag kveld Hellas med fly fra USA, der han er tilknyttet Harvard-universitetet.

Krever skriftlig løfte

Samtidig som avtroppende statsminister Giorgos Papandreou fra PASOK og opposisjonsleder Antonis Samaras fra Nytt demokrati forsøker å bli enige, er presset fra EU knallhardt.

Les også: Toppøkonom favoritt til å bli Hellas' nye statsminister

EU-kommissær for økonomi- og valutapolitikk Olli Rehn understreker at hele det politiske miljøet i Hellas må stille seg bak kriseplanen til EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) hvis landet skal gjenvinne tilliten.

– Regjeringskoalisjonen må gi skriftlig løfte om at den godtar programmet, sier Rehn på vegne av EU, som ikke har råd til å risikere flere løftebrudd fra Aten.

Ny frykt

Selv om grekerne er svært skeptiske til nedskjæringene og reformene landet må gjennom, skapte det et ørlite håp da landets to største partier ble enige om å danne en overgangsregjering som skal sitte fram til valget på ny nasjonalforsamling i februar. Men tirsdag økte frykten for at de likevel ikke ville greie å innfri.

Les også: Papandreou og Samaras enige om ny regjering

«De må presentere en regjering som er sterk nok til å ta landet ut av kvikksanden med politisk lammelse som gjør oss forsvarsløse og prisgitt krisen. Tiden er ute, « skriver Ta Nea.

Også andre aviser krever at partilederne er nødt til å bli enige.

«En nasjonal samlingsregjering, nå! Landet og samfunnet holder ikke ut mer,» skriver Ethnos.

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært