Meny

Skjebneavstemning for Berlusconi

SKJERBNEDAG: Italias statsminister Silvio Berlusconi kjemper for sitt politiske liv. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Silvio Berlusconi har ridd av utallige stormer, men han kan bli tvunget til å gå av om han taper tirsdagens budsjettavstemning i nasjonalforsamlingen.

Noen timer før avstemningen var det fortsatt helt uklart om så mange av Berlusconis partifeller vil gå imot ham at regjeringen faller. Men også Umberto Bossi, leder for koalisjonspartiet Lega Nord, krever nå at statsministeren trer til seide.

Bossi mener Berlusconi bør gå av straks og erstattes med Angelino Alfano, partisekretær for Berlusconis parti PDL.

Et stort antall journalister og den del nysgjerrige turister var til stede på plassen foran nasjonalforsamling noen få timer før den avgjørende avstemningen.

Avstår fra å stemme

– Vi har klart å samle partiet. Vi kommer til å komme oss gjennom avstemningen, sa en optimistisk Enrico La Loggia fra Berlusconis parti PDL til NTB og svermen av journalister.

Les også: Berlusconi avviser rykter om avgang

Avstemningen skulle etter planen finne sted ved 16-tiden. Men før avstemningen kunngjorde opposisjonen at deres representanter vil la være å stemme for ikke hindre godkjenningen av fjorårets statsfinanser.

– Opposisjonen vil likevel se om Berlusconi får støtte fra et flertall i nasjonalforsamlingen. Spørsmålet blir hvor mange ja-stemmer han får, altså hvor mange av hans egne som ikke stemmer eller stemmer nei, sier journalisten Martino Mazzonis til NTB.

Tillitsvotum

Sentrum-venstre-partiene har imidlertid kunngjort at de forbereder et eget mistillitsvotum mot Berlusconi i løpet av noen få dager.

Dersom regjeringssjefen taper tirsdagens avstemning, kan Berlusconi komme til å gå av umiddelbart, eller han kan bli beordret av president Giorgio Napolitano til å holde et tillitsvotum.

Les også: Italia lover økonomiske reformer

De siste dagene har italienske medier meldt at mellom 20 og 40 av regjeringens folkevalgte vil stemme nei, mens Berlusconi selv har insistert på at han har sikret seg et flertall. Han avviste mandag også hardnakket rykter om at han kom til å gå av før avstemningen.

Italias finansminister Giulio Tremonti forlot tirsdag EUs finansministermøte i Brussel på grunn av den spente situasjonen rundt regjeringen.

– Må gå

Oppslutningen om Berlusconi i den italienske befolkningen er nå på rekordlave 22 prosent.

– Situasjonen er nå så alvorlig at jeg synes han skal gå av. Nå trenger Italia at det gjennomføres konkrete tiltak mot krisen, sier Simona til NTB på gata utenfor Silvio Berlusconis bolig i Roma.

I finansmarkedene er det mange som ønsker Berlusconis avgang. Tilliten der og hos internasjonale ledere til at statsministeren får de nødvendige økonomiske reformene gjennom, er nærmest ikke-eksisterende.

Tirsdag morgen steg renten som Italia må betale for å låne penger, til rekordhøye 6,73 prosent. Det er mer enn hva staten på sikt er i stand til å betjene. Italia har en statsgjeld på 120 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.Men selv om Berlusconi skulle bli tvunget til å gå, vil det fortsatt være svært usikkert om en ny regjering vil takle tillitskrisen og få presset gjennom nødvendige kutt.

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært