Meny

Hafslund varsler gigantisk prishopp

FULLE VANNMAGASINER til tross, Norges største strømselskap skrur opp prisen på strøm. Her fra Hunderfossen kraftstasjon hvor Gudbrandsdalslågen renner gjennom. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannmagasinene nærmest renner over som følge av det våte året. Det hindrer likevel ikke Norges største strømselskap, Hafslund, i å sette opp prisen på strøm.

Det skjer til tross for fulle vannmagasiner. Mandag sendte landets største strømleverandør ut en e-post til sine kunder med beskjed om at den variable strømprisen skal opp. Nåværende pris er 33,80 øre per kWh. Fra 17. november øker den til 45,90 øre per kWh. Det er et prishopp på 35,8 prosent, skriver VG.

Prisstigningen kommer på tross av at Norges Vassdrags- og energidirektorat ved siste måling, i uke 43, viste at fyllingsgraden i norske vannmagasiner var 86,9 prosent. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden 68,7 prosent.

Hafslund regner med at de andre strømleverandørene vil følge etter med prisstigning snart.

– De andre aktørene selger i dag med tap, og det forventer vi ikke at de kan gjøre over tid, sier informasjonssjef Katarina Finneng til NRK.

Les også: Lokker med «gunstige strømavtaler»

Følger etter

Både den største strømleverandøren i landet, Fjordkraft, og den tredje største i Nord-Norge, Salten Kraftsamband (SKS), følger etter.

– Vi setter prisen ut fra engrosmarkedet og der er den nå på godt over 30 øre uten moms. Da havner du fort opp imot den prisen som Hafslund har satt. Du kan holde den litt under, men Hafslund har hatt en relativt lav pris, så for dem blir oppgangen relativt stor. Vi må alle følge etter, sier administrerende direktør Jørgen Gunnestad i Salten Kraftsamband til NTB.

Han grunngir det med at selskapene lever av marginer og ikke kan levere kraft med negativ margin over lang tid.

– Det kommer nok en liten økning fra oss om en ukes tid. Vi går ikke så høyt som Hafslund, men setter opp prisen mot 37 pluss moms slik at vi kommer ut 3-4 øre under dem.

Gunnestad peker på flere faktorer som fører til prisøkningen.

– Det har vært mye nedbør og mildvær. Derfor har prisoppgangen i engrosmarkedet drøyd, men nå ser det ut som om det kommer takket være utfasing av mye kjernekraft i Sverige. Samtidig er det mye vannkraft som er til revisjon og når meteorologene melder om litt kaldere vær, skvetter prisen opp, sier han.

Les også: - Strømprisene ned 30 prosent i vinter

Venter moderat pris

Han spår at strømprisen vil bli moderat gjennom vinteren.

– Hvis svenskene får inn kjernekraften sin i løpet av en måneds tid, vi har godt med vann i magasinene og får en normal vintertemperatur, så får vi en moderat strømpris denne vinteren. Da tenker jeg 35-40 øre pluss moms ut til kunden, sier SKS-sjefen.

Fjordkraft følger også Hafslund.

– Det blir ikke et prishopp slik vi har sett fra dem. Kraftbørsen forventer at prisen skal ligge på i underkant av 48 øre inklusive moms. Det er en ganske normal vinterpris når vi har fulle magasiner i Norge og Sverige. I fjor kostet strømmen 90 øre per kilowattimer i Midt-Norge. Det tror jeg vi har glemt., sier informasjonssjef Janne Tjomsland i Fjordkraft til NTB.

Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund er sjokkert.

– Hafslund opptrer som Norges strømprisversting. I stedet for å sette opp prisen, burde den vært satt ned, sier han.

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært