Meny

DnB Nor tror på snarlig rentekutt

NED FØR JUL: DnB Nors analytikere tror nå at sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å kutte renten på rentemøte i desember. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavere vekst hos Norges handelspartnere og rentekutt i eurosonen har fått DnB Nor Markets til å skifte mening.

Økonomene i DnB Nor Markets tror at Norges Bank kommer til å kutte renten i desember. Etter et overraskende rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB) i forrige uke har meglerhuset justert sine renteprognoser.

Nå mener de det er utsikter til ytterligere ett kutt i Europa-renten slik at den når 1,0 prosent etter møtet i desember.

«Dette gir et rentenivå tilsvarende det vi hadde under finanskrisen i 2008-09. For det andre tror vi at Norges Bank vil sette ned renten med 25 basispunkter til 2,0 prosent på førstkommende møte. Videre tror vi renten vil holdes på dette nivået frem til mai 2012. Etter dette vil renten økes med til sammen 50 basispunkter frem til november 2012», skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i morgenrapporten fra DnB Nor Markets mandag.

Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Ventet bedring

I forbindelse med rentemøtet i oktober signaliserte Norges Bank at den nye rentebanen forutsetter at det blir en løsning på den europeiske gjeldskrisen og at vekstutsiktene hos våre handelspartnere bedres.

«I referansebanen legger vi til grunn at gjeldskrisen i Hellas blir håndtert på en måte som ikke fører til vesentlige nye ringvirkninger for andre land», skrev sentralbanken i årets tredje utgave av «Pengepolitisk rapport» som ble lagt frem i forbindelse med rentemøtet forrige måned.

Siden den tid har imidlertid usikkerheten rundt gjeldskrisen økt. Derfor tror DnB Nor Markets at også den norske styringsrenten vil bli kuttet slik at den ligger på 2,0 prosent etter rentemøtet 14. desember.

- Lavere renter

«Isolert sett mener vi tilstanden i norsk økonomi samsvarer med et noe høyere rentenivå enn dette. Samtidig har uroen i finansmarkedene vedvart og den økonomiske aktiviteten hos våre handelspartnere vært svakere enn ventet. Summen av lavere aktivitet og renter ute er bakgrunnen for at vi nå tror på lave renter, også i Norge, en god stund fremover», skriver Kjennerud i rapporten.

Norges Bank har i et alternativt scenario, der uroen i finansmarkedene fortsetter, påslagene i pengemarkedet holder seg høye og lavkonjunkturen ute blir dypere og mer langvarig enn anslått, antydet at det kan komme et rentekutt allerede på møtet i desember.

«I et slikt alternativ vil det være riktig å sette renten ned for å unngå for lav vekst og inflasjon. Det vil trolig bidra til at veksten og inflasjonen tar seg opp igjen, blant annet gjennom en noe svakere kronekurs», skrev sentralbanken i «Pengepolitisk rapport» i oktober.

Tror svenskene også kutter

DnB Nor Markets tror også Sveriges sentralbank Riksbanken vil kutte renten med tilsammen 0,5 prosentpoeng på de neste to møtene.

«Vi venter ett rentekutt tilsvarende 25 basispunkter på det neste møtet i desember, og ytterligere kutt på 25 basispunkter i februar 2012. Svensk økonomi har vist seg å være mer sårbar overfor internasjonale konjunkturer, og flere industriindikatorer har falt markert i det siste», skriver Kjennerud.

Les også:

ESB kutter renten i eurosonen

Tyske tall skremmer markedet

Danskene går med på å fryse lønna

Innskuddsrenten presses opp

Privatøkonomi
Populært