Meny

Strømprisene kan bli nær null

Strømkundene kan gå lysere tider i møte. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømkunder kan i perioder se frem mot ekstremt lave priser. Kraftselskapene kan bli nødt å produsere strøm til nær nullpris.

Etter en svært lav vannstand ved inngangen av året, er nå de fleste magasinene nær fulle. Det har ført til at Salten Kraftsamband (SKS) og andre kraftprodusenter har måttet produsere strøm selv om prisene har vært lave, skriver Dagens Næringsliv.

Det kan bli enda større press på norske strømpriser – til glede for forbrukerne – men mer utfordrende for kraftselskapene. Fra 1. november ble Sverige delt fra ett til fire prisområder, i likhet med Norge og Danmark som også har flere prisområder. I Nord-Sverige produseres det normalt mer strøm enn det brukes. Sør i Sverige er det motsatt.

Større prisforskjeller

Foto: Skjermdump NYE EL-OMRÅDER: Sverige går fra ett til fire prisområder. (Illustrasjon: Svensk Energi).Foto: Skjermdump NYE EL-OMRÅDER: Sverige går fra ett til fire prisområder. (Illustrasjon: Svensk Energi).

– Innføring av de fire prisområdene betyr at svenske strømkunder må forvente at strømprisen blir ulik i ulike deler av landet. Siden Norge og Sverige er knyttet sammen i et nordisk kraftmarked, vil også norske strømpriser påvirkes av de svenske prisområdene. Dette vil i perioder kunne gi større prisforskjeller i Norge enn vi har i dag, sier avdelingsdirektør Marit L. Fossdal i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Vanskeligere i Nord-Norge

Direktør Leif Finsveen i SKS spår til tider tøffe utslag av endringen – spesielt i nord der det er direkte forbindelser mot det nordsvenske nettet.

– I prinsippet er det en bra utvikling, men det kan også bety at vi til tider vil bli låst inne med strøm. Det kan i perioder bli veldig billig for den enkelte forbruker, men dyrt for produsenten. De som er i spot vil kunne få en hyggelig pris fordi det vil bli overkapasitet i nord. Slik sett blir verdier som tidligere har vært i Nord-Norge på en måte eksportert sørover. Kortsiktig er det hyggelig for forbruker, men for det nordnorske eierskapet kan det bli vanskeligere, selv om jeg ikke skal male fanden på veggen ennå, sier han.

- Strømpris på null

Administrerende direktør Jørgen Gunnestad i SKS Kraftsalg tror ikke på generelt store utslag av den svenske endringen – men i perioder kan det bli ekstremt:

– I ekstreme tilfeller kan det gå ned mot en strømpris på null og kanskje minus. En kan faktisk få betalt for å stoppe kraftverket. En slik situasjon har vi ikke hatt tidligere, sier han.

SKS tror at den overordnede strømprisen vil holde seg stabil eller gå ned de neste 10–20 årene, uavhengig av elektrifisering av oljeutbygginger.

Les også:

Nytt strømkart i Sverige kan snu opp-ned på prisene i Norge

Strømprisen i oktober laveste på ti år

Stor prisnedgang på strøm

Tror det snart blir vanskeligere å få boliglån

Les flere artikler fra ABC Penger her

 

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært