Meny

Grekere har liten tro på samlingsregjering

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou vil nå starte samtaler om dannelse av en nasjonal samlingsregjering. Foto: REUTERS / John Kolesidis / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange grekere tviler sterkt på om den foreslåtte samlingsregjeringen vil bidra til å løse landets problemer.

– Hellas har så mye gjeld at det ikke spiller noen rolle hvem som styrer, sier en pensjonist i Hellas' hovedstad Aten.

Greske politikere er i ferd med å begynne samtaler om en ny nasjonal samlingsregjering som skal forsøke å få orden på landets skakkjørte økonomi. Men den eldre mannen mener det er uvesentlig om høyresiden, venstresiden eller begge fløyene sitter i regjering.

– Ingen kan uansett gjøre noen annet enn det Giorgos Papandreou har gjort. Og det er å øke skattene, sier pensjonisten før han kjører av gårde på moped i retning Salamis, åstedet for et viktig slag mellom greske soldater og en stor persisk hær for om lag 2.500 år siden.

Politikerforakt

Også i dag har mange grekere en sterk følelse av at de har oddsene mot seg. Politikerforakten stikker dypt, og i Aten har demonstrasjonene mot regjeringen pågått i månedsvis.

– Folket lider nå, men politikerne følger samme kurs. En samlingsregjering med hvem? De samme folkene? Da vil også resultatene bli de samme, sier Mariana, som jobber i en butikk i Aten.

Les også: - Vi vil ikke bli medskyldige

Forslaget om å danne ny regjering ble lansert i forkant av tillitsvotumet i den greske nasjonalforsamlingen fredag kveld. Papandreou vant avstemningen, men ikke før han hadde lovet å la flere partier delta i regjeringen. I tillegg åpnet han for å trekke seg som statsminister.

Antonis Papadopoulos, som er 25 år gammel, forteller ta han fulgte dramaet i nasjonalforsamlingen fra minutt til minutt.

– Jeg fortsatt å se, som på teater, for å finne ut hvor disse folkene som har tatt oss så langt, vil bringe oss nå.

Også Papadopoulos tviler sterkt på om skifte av regjering vil få stor betydning.

– Det er ikke et spørsmål om stil eller personlighet, men et mye dypere problem som dreier seg om politisk kultur, sier 25-åringen.

Les også: Hellas' regjering fikk ny tillit

Opposisjonen sier nei

Foreløpig er det uklart hvem som vil bli med i den nye samlingsregjeringen som Papandreou og sosialistpartiet PASOK forsøker å danne. Det viktigste opposisjonspartiet, konservative Nytt demokrati, sier plent nei, mens to mindre partier skal være mer positivt innstilt.

Nytt demokrati krever at det holdes nyvalg i løpet av kort tid, men det vil ikke Papandreou være med på. Han frykter at et valg nå vil så tvil om hvorvidt Hellas vil godta eurolandenes siste økonomiske redningspakke.

Blir pakken avvist, truer EU med å stanse all krisehjelp til Hellas. I så fall går landet trolig konkurs i løpet av desember.

EU-pakke ligger fast

Ifølge avisa Financial Times krever EU at begge de to største greske partiene må godta EUs redningspakke hvis landet skal få mer økonomisk støtte.

Den greske presidenten Karolos Papoulias skal søndag etter planen ha samtaler med Nytt demokratis leder, Antonis Samaras. På ettermiddagen kaller Papandreou den sittende regjeringen sammen til et nytt krisemøte.

Mens slaget ved Salamis i sin tid endte med gresk seier, er det foreløpig høyst uvisst hvordan det pågående gjeldskaoset ender. Mange grekere frykter en vanskelig situasjon vil bli enda verre.

– Vil Hellas bli reddet? Jeg er redd svaret er nei. Europeerne stoler ikke på oss lenger, de vil kaste oss ut, sier drosjesjåfør Tassos Pagonis (48).

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært