Meny

G20-toppene vil redde Europa

SAMLET: Gjeldskrisen i Hellas har fått mye oppmerksomhet fra verdenslederne som er samlet på G20-møte i Cannes, Frankrike. Foto: Christophe Karaba (EPA)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jobber med en plan for å hjelpe Europa ut av krisen.

Lederne av verdens rikeste økonomier jobbet til langt på natt torsdag med å meisle ut en plan for å løse den europeiske gjeldskrisen.

Tiltaksplanen skal sørge for økt vekst og flere jobber i verden. Ifølge Financial Times innebærer den blant annet utvidede fullmakter og ytterligere kapital til Det internasjonale pengefondet IMF.

Den såkalte Frankfurt-gruppen, som består av Frankrike, Tyskland, EU og IMF, hadde torsdag kveld møter med USAs president Barack Obama.

Frykter smitte

Den europeiske gjeldskrisen har ifølge ESB-president Mario Draghi ført til at eurosonen nå er på vei mot en mild resesjon. Frykten er at økonomiske nedtur i Europa skal føre til et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien.

- Det viktigste aspektet ved oppgaven vår de neste to dagene er å løse finanskrisen her i Europa, sa president Obama torsdag.

Ifølge dokumenter som Financial Times har fått tilgang til vise at planen innebære at lande med store overskudd på driftsbalansen skal bidra til å øke innenlandsk etterspørsel og på den måten hjelpe å balansere verdensøkonomien. Den skal også inneholde en forsikring fra Italia om at landet skal kvitte seg med budsjettunderskuddet innen 2013.

Tillit til italiensk økonomi

Ifølge avisen skal dette likevel ikke medføre nye forsikringer eller ny politikk fra noen av de involverte landene. Italia har gjentatte ganger nektet for at landet ønsker å søke IMF om krisehjelp for å komme seg ut av gjeldsproblemene.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sa torsdag at han har tillit til at den italienske økonomien er robust så lenge innstramningstiltakene blir gjennomført.

- Saken gjelder ikke innholdet i pakken som er foreslått, men om pakken kan bli implementert. Vi jobber nå sammen med italienske myndigheter for ås e nærmere på dette, sa Sarkozy.

Storbritannias finansminister George Osborne bekreftet også at det ikke er snakk om at det er flere land i Europa utover de landene som allerede mottar penger som vil søke om krisehjelp.

Les også:

ESB kutter renten i eurosonen

Fortsatt kaos og usikkerhet i Hellas

Skjebnedag for Papandreou

10 millioners-mareritt for Einar Nagell-Erichsen

Les flere artikler fra ABC Penger her

 

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært