Meny

Stoltenberg:

Finanskrise kan gi sosial uro og opptøyer

-bildene vi fikk se fra opptøyene i Aten og London, er noe vi vil se oftere dersom man ikke finner en løsning, sier Jens Stoltenberg. Dette bildet er tatt i den greske hovedstaden i oktober. Foto: John Kolesidis (Reuters)/ Cornelius Poppe (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny finanskrise i Europa kan føre til sosial uro og opptøyer, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Stoltenberg har lenge vært bekymret for utviklingen i Europa. Utviklingen de siste dagene har gjort ham enda mer urolig, skriver VG.

– TV-bildene vi fikk se fra opptøyene i Aten og London, er noe vi vil se oftere dersom man ikke finner en løsning, sier Stoltenberg til avisen.

Han sier at særlig unge mennesker uten arbeid er i ferd med å miste troen på fremtiden. Han frykter derfor tilstander som verdensdelen ikke har opplevd siden 1930-tallet.

– Også i dag har vi ekstreme grupperinger som helt klart kan forsterke seg og øke i omfang. Jeg vil ikke trekke direkte paralleller til Europa før krigen, men det er helt klart at situasjonen er alvorlig. Dersom unge mennesker blir gående uten arbeid i lengre tid og i tillegg mister framtidstroen, oppstår sinne, frustrasjon og aggresjon. Det kan føre til sosial uro og opptøyer, sier Stoltenberg.

Han mener at sterke negative krefter kan undergrave den europeiske velferdsmodellen.

Det viktigste nå blir derfor å unngå kollaps i Italia og Spania, mener Stoltenberg. Blir det kollaps i disse to landene, vil Europa stå overfor en finanskrise som er mye hardere enn i 2008. Det vil likevel være mulig å komme seg ut av uføret ved hjelp av økonomiske tiltak i regi av EU, bankene og landene selv, tror Stoltenberg.

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært