Meny

Slik vil meglertopp redde boligmarkedet

Leder i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) Christian Dreyer. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene setter kjepper i hjulene på boligmarkedet, mener leder i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) Christian Dreyer.

– Vi opplever at mange byggeprosjekter stopper på kommunenivå, fordi kompetansenivået er for lavt til å takle eventuelle problemer, sier Dreyer. Under et møte i kommunal- og regionaldepratementet torsdag, foreslo han å slå sammen flere kommuner, slik at politikerne kunne få et mer oversiktlig bilde av situasjonen i boligmarkedet.

  –Det er også et problem i små kommuner at prosjekter blir stoppet, fordi politikerene er for nær de innvolverte, sier Dreyer.

Tar ikke regningen

  –Nøkkelen til å boligmangelen i Oslo går mye på å bygge ut Oslos nærområder, men for å gjøre det må vi ha gode kollektivtilbud som gjør at folk vil flytte ut av sentrum. Men ingen av kommunene er villige til å ta regningen på dette, sier Dreyer.

På møte i kommunal- og regionaldepartementet om boligbygging i Norge var det stor enighet innenfor bransjen om at infrastrukturen, eller transportmulighetene må være tilstedet før vi vil se en løsning på boligmangelen.

– Vi må slutte å snakke om å bygge ut i distriktene når vi ikke kan følge opp med god infrastruktur. Slik det er i dag bruker jeg nesten 45 minutter på å kjøre fra Bærum, og det er latterlig når jeg omtrent kan jogge samme strekningen på samme tid, sier Dreyer.

Snur seg mot staten

– Vi trenger hjelp fra staten, fordi vi med så høy tilflyttningsvekst ikke har penger til å bygge ut skolen, sykehus, og boliger i tillegg til ny infrastruktur til mange millioner kroner, sier plan og bygningsjef i Bærum kommune Arthur Wøhni. Han får støtte fra byrådet for byutvikling i Oslo Bård Folke Fredriksen.

Det legges et for høyt økonomisk press på kommunene, mener Fredriksen, i tillegg mener han at det er departementene som må ta ansvaret for stansning av boligprosjekter.

– Det er vanskelig å starte et prosjekt når det er så kaos i plan- og bygningsloven. Vi opplever å møte mange innsigelser, som gjør det vanskelig å holde prosjekter gående. Det er vilje i kommunene, men vi må få muligheten til å bestemme mer over egne områder, sier Fredriksen.

Les også: - Behovet for nye boliger er fremdeles stort

Vil prioritere bolig

Kommunene er alle enige om at boligbygging skal være et fokusområde, og sier seg enig i at det må tenkes nytt.

– Det er et ønske om å møte boligbehovet i fremtiden, og det vil komme flere boligområder, sier Wøhni.

– Det er for mye administrasjon i det politiske spillet rundt boligbygging, det må være en vilje til å rydde opp og forbedre, avslutter Dreyer.

Boligprodusententenes forening inviterte i dag til en arbeidsgruppe som skal jobbe med å finne løsningen på boligmangelen. Både Dreyer og Oslo kommune har sagt seg villige til å ta del i dette utvalget, som skal presentere resultatene sine 15.desember i år.

Les også:

Kontorbygg til 700 mill. blir Obos-boliger på vestkanten

Meglerne krever egen boligminister

BWG-sjef advarer mot svenske tilstander i boligmarkedet 

Les flere artikler fra ABC Penger her

 

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært